2010. június 16., szerda

Jane Yolen: Csipkerózsa

Rebecca és két nővére imádta az esti meséket, legfőképpen Csipkerózsikát szerették hallgatni nagymamájuktól. Ám amikor Nami mama kórházba kerül, felfedi egyetlen titkát Rebecca előtt, mégpedig azt, hogy ő maga az a bizonyos Csipkerózsika. Becca először hitetlenkedve fogadja ezt az információt, de mégis úgy dönt, hogy addig nem nyugszik míg rá nem jön imádott mamája múltjára. Így egy pár emléktárgy és néhány fotó segítségével útra indul, hogy összerakja a kirakós játék minden darabját.

Mielőtt belekezdünk a történet boncolgatásába, szeretném halkan megjegyezni, hogy baromira tetszik a borító. A Metropolis kiadó nagyon igényesen rakta össze, amit én nagyon szeressek. :D

A történet kétféle szakasz váltakozásából áll össze. Az egyikben Nami meséjét hallgatva visszarepülünk az időben - ezek a fejezetek rövidebb lélegzetvételűek - míg a másikban; a jelenben bolyongva bontakozik ki a történet, újabb kirakós darabok által. Én elsősorban ezeket a hosszabb lélegzetvételű fejezeteket szerettem, rengeteg érzelmet képesek előcsalni az olvasóból, csodálkozást, meglepődést, szomorúságot és még sorolhatnám. Maga a regény viszonylag rövid ám ennyi is elég volt ahhoz, hogy lebilincseljen engem.

"Az ember nem hős, ha azért harcol kétségbeesetten, hogy életben maradjon, ha azért küzd, hogy jusson még egy darabka kenyérhéj, még egy szaggatott lélegzetvétel. Mindannyian a pillanat hősei voltunk. "

Viszonylag sok olyan könyvet olvastam, aminek a központi témája a második világháború, de azt hiszem egyik sem rázott még meg ennyire. Hihetetlen könnyedséggel ábrázolja a kegyetlenségeket az írónő, ami egyszerre borzongat és botránkoztat. Minden egyes oldal után feltettem magamnak a kérdést: Hogy voltak képesek ilyesmire az emberek? De a választ sose fogom megkapni, és a legrosszabb hogy ez ellen már nem tudok tenni semmit sem.

Felnézek Jane Yolenre, hiszen csodálatos regényt alkotott, melyet tündérmeséből és valóságból rakott össze.

Íme a könyv trailere (igen, ma már könyveknek is van :) ) kedvcsinálónak: ITT

Értékelés: 5/4,5

Mások is olvasták:
Olvasónapló: ITT


5 megjegyzés:

Joeymano írta...

Megerősítem, amit Lobonál is mondtam, ez a könyv nekem kell. :)

Amadea írta...

Úgy látom, te se bírtál sokáig magaddal, én tegnap hoztam el:))

Christina alias Pöfivonat írta...

Am: Már a megjelenés napján elhoztam. :D

Joeymano: és milyen igazad van. ;) Ja és a kommentedbe nem írtad be mi volt a szóellenőrző izéd. :D

Eperke írta...

Tegnap fejeztem be, körülbelül 4 óra alatt. Egyszerűen letehetetlen és nagyon megragadott. Külön jó pont, hogy nem éreztem annyira nyomasztónak, viszont így is megrázott.

Christina alias Pöfivonat írta...

Eperke: Ajánlom figyelmedbe Tessa De Loo: Ikrek című könyvét az is nagyon jó. ;)