2011. július 8., péntek

Tóth Olga és M.C.Beaton

Amint észrevehettétek mostanában nem bővelkedik az oldal új bejegyzésekben annak ellenére, hogy továbbra is rengeteget olvasok. De most két könyv is arra késztetett, hogy billentyűzetet ragadjak, mert megérdemlik, hogy beszéljenek róluk.

Tóth Olga: Csupasz Nyulak

"Leányanya a hatvanas évek Magyarországán. A huszonkét éves lány teherbe esik. Anyja kitagadja, mehet, amerre lát. Húga más utat választ. Osztályelső, élúttörő, még a Rádióba is eljut egy versével. Mindent megtesz, hogy megfeleljen, hogy elnyerje anyja és a közösség megbecsülését, szeretetét."

A meglepő cím komoly történetet takar. Két lánytestvér, két különböző életút. A szerző különleges stílussal alkotta meg regényét, rövid tőmondatokkal, nulla párbeszéddel teszi hatásossá és feszessé az egyébként sem unalmas történetet. Különösen tetszett a könyv rövidsége, mely nem tartalmaz semmilyen unalmas fecsegést, csak és kizárólag a tényekre szorítkozik. Mindezek mellett remekül visszaadja a kor hangulatát, habár néhol több iörténelmi vonatkozású információt is csepegtetthetett volna, már csak azért is, mert valószínűleg olyan olvasók is kezükbe veszik a könyvet, akik kevésbé ismerik a hatvanas éveket.

Tóth Olga első regénye sikert ért el nálam, pedig csak egy egyszerű megérzés miatt került a bevásárlókosárba.

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

"Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd."

A történetet könnyen meg lehet szeretni, hiszen elszórakoztatja, megmosolyogtatja az embert ezeken a csodás nyári napokon. Habár az író elsősorban krimit szeretett volna ebből kihozni, ám mégis inkább a szórakoztató irodalom körébe tartozik, ami nem baj, sőt, azt hiszem pont ezért lett kedvenc. A hangulat olyan igazi angol, minden sorából, minden lapjából csak úgy sugárzik, ami csak tovább emeli a könyv színvonalát. Engem hamar levett a lábamról kíváncsi lennék, hogy tudja-e az írónő mind a húsz kötetben tartani ezt a hangulatot. :) Én biztos, hogy vevő leszek rá! ;)

M. C. Beaton igazi vérbeli angol regényt alkotott, ami most már kis hazánkban is olvasható. :) Ha te is szereted a habkönnyű olvasmányokat, akkor ennek a regénynek a polcodon a helye.

Értékelés: 5/5

0 megjegyzés: