2013. február 16., szombat

Gyerekkönyvek

Most, hogy lassan gyakorlott anyukának mondhatom magam, sokkal több tapasztalatom lett a gyerekkönyvek terén, mint előtte valaha is volt. Mivel KisPöfi 1.0 kezdetektől fogva él-hal a könyvekért, ezért szépen lassan be kellett szereznünk egy pár mesekönyvet a polcokra. Eleinte csak az öcsém régi leporellóit használtuk, aztán rájöttünk, hogy ebből bizony kezd kinőni a gyerkőc, na meg mi is kezdtük már unni őket, mivel egyre többször előfordult, hogy minden este vagy reggel ugyanazt kellett olvasni. 

Ezért jött a fenomenális ötlet, hogy megkérdezzem kedves molytársaimat, -  akik között már vannak tapasztalt anyukák és óvónők, - hogy milyen ötlettel tudnának előállni. Számos fantasztikus címmel és szerzővel rukkoltak elő, melyek közül egy-kettő valóban sikeres is lett nálunk. Mivel tudom, hogy milyen nehéz elkezdeni a jó mesekönyvek begyűjtését, ezért úgy gondoltam segítek a leendő szülőknek és összegyűjtöttem egy csokorba KisPöfi kedvenc könyveit. Valószínűleg ez mindenkinél más lesz, hiszen minden gyerkőc más és más, de még is csak egy irányt ad arra, mihez érdemes nyúlnunk, ha teljesen tanácstalanok vagyunk.

KisPöfi 1.0 most lesz két éves, ezért meleg szívvel ajánlom az általam felsorolt könyveket, ugyanennek a korosztálynak. 

1. Marék Veronika: Boribon és Annipanni (hihetetlen mennyire le tudja nyűgözni a gyereket. Képes ugyanazt a történetet akár négyszer-ötször is végighallgatni)


2. Gazdag Erzsi: Mesebolt (a legújabban kedvence, mindenhova visszük magunkkal)

"Olyan kötetet tart a kezében, kedves Olvasó, amely nem hiányozhat egyetlen gyermek könyvespolcáról sem! A benne található verseket önfeledten mondogatja, dúdolgatja ma már minden kis óvodás és nagy iskolás, hiszen évek során át az írott és hallott szó erejével ivódott az emlékezetébe. Gazdag Erzsi halhatatlan gyermekköltővé vált, kedves, szép csengésű rímei a ma már felnőttnek számító nemzedékek számára is feledhetetlenek. Emléke előtt is tisztelgünk azzal, hogy a legszebb, legnépszerűbb verseiből készült válogatást nyújtjuk át a kedves Olvasónak. Szakonyi Csilla értő, érző szerkesztése az évszakok örök körforgásának témája köré gyűjti e szép ívű kötet verseit."

3. Füzesi Zsuzsa: Mondókáskönyv 1. - 5. (imádja a képeket nézegetni, lenyűgözőek !)


 4. Füzesi Zuzsa: Zsipp - Zsupp


5. Zdeněk Miler · Eduard Petiška:  A világ leggazdagabb verebe és más történetek

"A népszerű Vakond-történetek ismert szerzőjének meséje Borzas Petiről, az irigy, falánk verébfiókáról szól, aki a maga kárán tanulja meg, hogy segítőkész társak nélkül még egy kismadár sem boldogul, s az igaz barátság minden gazdagságnál többet ér. A kedvesen tanulságos történetet Zdeněk Miler bohókás-hangulatos színes illusztrációi ihlették."
 




6. Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

"Szerencsés egybeesés, ha a grafikus író is egyben, és egyik kezével ír, a másikkal rajzol. Ez Szutyejev esetében majdnem szó szerint így van. "Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol." Szutyejev kedves, rövid, vidám és tanulságos meséi, mulatságos figurái közkedveltek a gyerekek körében."



Ezeken kívül persze számos más mesekönyvet találhatunk a boltokban, de azokat vagy nem ismerjük még hallomásból sem, vagy egyáltalán nem is volt bennük bizodalmam, ezért nem szereztük be őket. Mielőtt viszont elrohannál a könyvesboltba, érdemes a gyerkőcöddel egyet-kettőt átlapozni, hogy valóban érdekli-e,  nehogy végül mindannyian csalódjatok. Az én bevált módszerem, hogy egy írótól csak egy könyvet szerzünk be egyszerre és ha szemmel láthatólag tetszik neki, akkor jöhet a többi, viszont erőltetni nem szabad semmit sem. 

0 megjegyzés: