2014. január 31., péntek

Karen Mack · Jennifer Kaufman: Freud szeretője


"A századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.
Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje „pornográf” munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.
Minna mindenben Martha ellentéte: intellektuális kíváncsiság hajtja, vonzó és szenvedélyes. Freud szellemi társa lesz, ám a felszín alatt valami ennél sokkal mélyebb is lappang. Valami, amitől egyikük sem menekülhet.

A szerzőpáros a szerelem, a hűség és az árulás e lenyűgöző történetében egy kivételes nő portréját rajzolja meg. Egy nőét, aki gyötrődött a testvére iránt érzett szeretet és a pszichoanalízis megteremtője iránt érzett elsöprő szerelem között."

Mióta olvastam A párizsi feleséget azóta rajongók a hasonló témájú könyvekért, ezért habozás nélkül nyúltam a Freud szeretőjéért, mivel olyan élményt vártam tőle, mint amit Paula McLain könyvétől kaptam. Bár ugyanolyan hatást nem nyújtott, mégis kiválónak mondhatom a szerzőpáros regényét.

"Létezik az a pillanat, nem érintés, csupán egy egészen finom kézmozdulat, egy fejtartás, ahogy két test egyszerre mozdul, ami elárulja két ember bensőséges kapcsolatát."

A Freud szeretője a híres pszichológus azon szakaszáról szól, amikor a felesége húga, Minna hozzájuk költözik. Valójában kevés információ van arról, hogy Minna és Freud tényleg szeretők lettek volna, de a szerzők megpróbálták elénk tárni a saját és forrásmunkák segítségével azt az időszakot, amikor egy háztartásban éltek. A történetet Minna tolmácsolásában ismerhetjük meg, rajta keresztül betekintést nyerhetünk Freud munkájába és életébe, ami elsősorban azoknak lehet érdekes, akik érdeklődnek a híres pszichológus személye és életműve iránt. A történet tele van rengeteg olyan információval, ami az ő munkásságát és elméletét mutatja be, de ezek megértéséhez szerencsére nem kell mély háttértudás, mert minden egyértelműen van meg fogalmazva.

Egyből bele lehet feledkezni a regénybe, mivel nem csupán olvasmányos, de egyben lebilincselő történetet kapunk a kezünkhöz. A könyv megidézi a tizenkilencedik század végi Bécs szellemét, bepillantást nyerhetünk az akkori nagypolgári társadalmi életbe, számomra teljesen korhűnek tűnt az egész miliő. A cselekmény zseniálisan van megírva, bár kissé hiányoltam belőle a szenvedélyt  illetve egy kicsivel több romantikát még el tudtam volna viselni  de még így is remekre sikeredett. Az elejétől a végéig az foglalkoztatott, hogy megtudjam mi történik végül Minna és Freud szerelmével, a könyv érdekességét pedig a végére az is megnövelte számomra, hogy egy kis feszültséget is sikerült az íróknak megteremteni. Annak kifejezetten örültem volna még, hogy ha befejezésben többet is megtudunk Freud gyermekeiről – ha már annyit szerepeltek  de ez már tényleg szőrszálhasogatás a részemről. Mindent figyelembe véve csodálatos élmény volt Freud életébe betekinteni úgy, hogy mindezt sikerült izgalmas csomagolásba bújtatni.

Minna okos, szenvedélyes és határozott. Sokáig remekül ellenállt Freud kedvességének, de a jól felépített bástyák hamar ledőltek és hirtelen a férfi karjaiban találta magát. Sajnáltam, mert valahol sejthető volt, hogy ez a szerelem nem fog sokáig tartani, hiszen Freud vágya amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan múlik az emberek iránt. Minna szerelme szinte már a függőség határát súrolta, bár igyekezett erősnek mutatkozni, és megfelelő döntéseket hozni, de Freud jelenlétében mindig megingott. Nem csodálkozom azon, hogy Minna ilyen érzelmeket táplált a pszichológus iránt, hiszen intelligens, okos ember volt aki egyszerre volt elérhető és megközelíthetetlen, ám a férfi legnagyobb szenvedélye és szerelme a munkája volt és ez ellen senki sem tudott labdába rúgni, még Minna sem.

A lényeg a betűk rengetegében, hogy imádtam és azt is kaptam tőle amire számítottam. Bámulatos és érdekfeszítő, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek. 

"Egy új világba léptem, egy titkos világba, gondolta Minna, ahol az ember nem oda megy, ahová igyekszik, és eltűnik, amint odaér. És amikor visszatér, úgy tesz, mintha mi sem történt volna."

Ez a második életrajzi ihletésű történet amit olvastam és meg kell mondanom, hogy nagyon megkedveltem ezt a műfajt, ezért továbbra is szeretnék ebben a stílusban rengeteg regényt olvasni, főleg ha ennyire jól vannak megírva. Egy újabb különleges könyv, ahol Freud rendkívüli életébe és a XIX. század végi időbe is betekintést nyerhetünk. 

Értékelés: 5/4,5

Mások is olvasták: 

3 megjegyzés:

Amadea írta...

Látszik az írásodon is, mennyire tetszett a könyv.:) Felteszem a könyvtáras polcomra.
Nekem is bejönnek az ilyen típusú regények, szerencsére elég sok van belőlük.
Ajánlom Michelle Moran könyveit (ha bármelyik megvolt közülük, bocsi), a Marie Curie és lányait (nekem valószínűleg ez lesz a következő a temában), Az aviátor felesége is ilyesminek tűnik. A Hemingway lányát olvastad, ugye?
Anno nagyon szerettem az Életem Picassóval-t (ebből készült a Túlélni Picassót). A Szofja Tolsztaja élete nagyon jó, bár non-fiction. A Nyár Badenben is hasonló, igaz, ezek már komolyabbak a fentiekhez képest.
Bocsi, kicsit belelendültem.:))

Christina alias Pöfivonat írta...

Amadea: uuu de jó tippeket adtál nagyon köszönöm. :D A Hemingway lányát nem olvastam, megvallom egy kicsit tartok tőle hogy csalódás lesz. :/ A többit pedig meglesem és mennek a kívánságlistámra. :D

Köszi. ;)

Joeymano írta...

én tudtam, hogy ez csak jó lehet. :) majd egyszer nekem is sorra kerül.