Hozzávalók:
A tésztához:
4 citrom
280 g cukor
100 g 30%-os tejszín
220 g finomliszt
6 g sütőpor
70 g olvasztott vaj
kandírozott citromhéj díszítésnek
A sziruphoz:
100 g cukor
250 g víz
kandírozott citromhéj díszítésnek
A sziruphoz:
100 g cukor
250 g víz
25 g citrom leve
Lépések:
Lépések:
1. Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
2. Keverőtálba öntöm a cukrot és négy citrom lereszelt héját, majd hozzáadom a tojásokat és addig keverem amíg szép sűrű masszát nem kapok.
3. A tejszínt felmelegítem egy serpenyőben éppen csak forrásponting - nem szabad forrnia! - majd hozzáöntöm a tésztához.
5. Beleszitálom a lisztet, a sütőport és az egészet újra elkeverem.
6. A végén hozzáöntöm az olvasztott vajat és addig kevergetem, míg szép fényes nem lesz a tésztám.
7. A kenyérformát (ebben az esetben én 18 cm tortaformát használtam) kibélelem sütőpapírral, beleöntöm az elkészült masszát. A formát beteszem a sütőbe.
8. 200 fokon csak 5 percig sütöm, aztán kiveszem a formát, megszurkálom a süti tetejét és lejjebb veszem a hőfokot 155 fokra. Ezután visszarakom és addig marad a sütőtérben, amíg tűpróbával jónak nem ítéljük (nem ragad rá a tészta, ehhez cca. 40 perc kell).
A szirup elkészítése:
1. A cukrot, a vizet és a citromlevét beleteszem egy serpenyőbe, majd forráspontig melegítem.
2. Amikor lehűlt, akkor kenőecsetet használva bekenem az elkészült sütemény tetejét és mindkét oldalát.
3. Díszítésként ráhelyezzük a kandírozott citromhéjat (ezt a lépést én most kihagytam).
A szirup elkészítése:
1. A cukrot, a vizet és a citromlevét beleteszem egy serpenyőbe, majd forráspontig melegítem.
2. Amikor lehűlt, akkor kenőecsetet használva bekenem az elkészült sütemény tetejét és mindkét oldalát.
3. Díszítésként ráhelyezzük a kandírozott citromhéjat (ezt a lépést én most kihagytam).
Tipp: A mázat nem muszáj ráönteni a süteményre, nyugodtan használhatjátok mártogatósnak is. A sütemény mellé ajánlok jóféle eperlekvárt is, a citrommal nagyon jól kiegészítik egymást.
4 megjegyzés:
Ó, igen, ez is nagyon tetszetős.:)
Nem szeretnéd felrakni ezeket a recepteket a Baboskendőre is? Vagy ha nem akarsz vele szöszölni, felrakom én, persze csak ha megengeded.:)
Istenem, ez annyira jól néz ki! :) Nem tűnik nehéznek, sem az elkészítés, sem maga a süti és nálam az elmaradhatatlan kávé mellé maga lenne a mennyország :)
Amadea: de szívesen átteszem őket, időközben arról már megfeledkeztem ne haragudj. :D
Nikkincs: köszi és isteni finom, tényleg. :) Hozok majd olyan receptet amit kifejezetten kávéhoz ajánlanak. ;)
Olyan jó, hogy visszajeleztek mert így legalább tudom, hogy van értelme az egésznek. :) Köszi!
Ezt a receptet el is mentettem magamnak, nagyon szeretem a citromot. :)
Megjegyzés küldése