2010. június 29., kedd

Nyírő József: Uz Bence

"Bagyoni László menekülni kényszerül, mert a kis székely faluban engedély nélkül adott ki újságot. Barátja, a hegyekben élő Uz Bence szeretettel befogadja. A jegyző lánya, Leticia egy vadásztársasággal érkezik a hegyekbe. Vőlegénye, Jonescu féltékenykedni kezd Bagyonira, ezért a kirándulás haraggal végződik. Uz Bence a vadászat révén pénzhez jut és el akarja venni régi szerelmét, Julist, aki azonban már máshoz ment férjhez. Bence közbenjárására a jegyző törölteti Bagyoni büntetését. Időközben meghal Julis férje, és az asszony egyedül marad a csecsemővel. A gyereket Julis Bencére bízza, míg szolgálni megy a városba."

A könyv műfaja pikareszk, amiről eddig nem is hallottam, úgyhogy épp itt volt az ideje, hogy ezzel is megismerkedjek. :) A pikareszk jelentése a wikipédia honlapjáról idézve: " spanyolul
picaresco, a 'csavargó' jelentésű pícaro szóból a 16. századi Spanyolországban létrejött népszerű műfaj, általában szatirikus regény, melynek hőse szegény csavargó, bűnöző vagy más a társadalom peremén élő személy, aki ügyessége és eszessége segítségével próbál boldogulni. A pikareszk regények legfontosabb formai jellegzetessége (mely aztán a pikareszk jelző más használataiban is megjelenik) az egyes epizódok kötetlen sorrendje, felcserélhetősége."
Mindezen információk birtokában kijelenthetem, hogy az Uz Bence című regény valóban a pikareszk műfajához tartozik. :D


A regény mindegyik fejezete Uz Bence kalandjairól szólnak, melyek hol kacagtatóak, hol pedig meghatóak. A különös kalandok során valahogy mindig úgy alakul a cselekmény, hogy Bence jóindulatán, állhatatosságán és becsületén dől el a végkimenetel. Ezeket a történeteket nem muszáj egymás után olvasnunk, akár fel is cserélhetjük őket, hiszen a fejezetek önmagunkban is teljes, önálló egészet alkotnak.

A főhős környezete egyben a társa is, ami azt jelenti, hogy a szerző nem csak egyszerűen odavarázsolta Uz Bencét egy helyszínre, a főszereplő és a természet kapcsolata különös jelentőséggel bír a történetek során. A főhősünk kifejezetten a vadonban lehet csak igazán boldog, ami véleményem szerint tükrözi a szerző természet iránti imádatát is. Mindezek mellett meg kell jegyezni, hogy rettenetesen érdekes volt székely nyelvjárást olvasni, amiben rengeteg humor vegyült el. Azt hiszem ezek után elmondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó Nyírő könyv, amit a kezembe veszek. :)

A könyvet elsősorban azoknak ajánlom akik vonzódnak az erdélyi történetekhez, vagy szeretnének megismerkedni egy pikareszk regénnyel. :)

A könyvért köszönet a Lazi kiadónak!

Értékelés: 5/4

Mások is olvasták:

0 megjegyzés: