2013. május 23., csütörtök

Morzsák


Most csak azért írok a következő könyvekről ilyen röviden, mert nem mostanában olvastam őket, emiatt pedig nem is tudnék már bővebben írni róluk, de a lényeget mindenképpen kiragadtam nektek.

Philippe Boulle: Különös beavatás

"Regina Blake meg van győződve arról, hogy édesanyja összeesküvés és gyilkosság áldozata lett, ezért a kötelező illemmel és a szükséges megfontoltsággal mit sem törődve próbál fényt deríteni az igazságra – a bűnösöknek lakolniuk kell. Ám kutatásai során válaszok helyett csak a veszély, a bűn és az érzékiség titkos világának újabb és újabb jeleire bukkan. Kalauza és irányítója, a gyönyörű Victoria Ash támogatásával egyre több fátylat lebbent fel a homályba burkolózó létről, míg az szörnyű valójáig nem meztelenedik előtte.
Vajon az igazság a kárhozatnál is fontosabb?"

Valamikor Nima hívta fel rá a figyelmemet, ha nem teszi akkor valószínűleg nem is hallottam volna a sorozatról, de így legalább előkerült és a jóvoltából az egészet a polcomon tudhatom. Phillippe Boulle regényében az a legjobb, hogy a vámpírokat klasszikus formában ábrázolja, ezért aki esetleg ehhez hasonlóra vágyik, annak mindenképpen ajánlatos. Olvasmányos, gördülékeny, ami tele van titkokkal, összeesküvésekkel és a legjobb, hogy nem egy lányregény. ;)

Mindenképpen jövők majd a folytatásokkal. 

Értékelés: 5/5

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés

"Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…
Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson?"

J.K. Rowling nekem hatalmas meglepetés volt. Habár számíthattam volna rá, hogy egy ütős könyvet fog hozni, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire. Sokan félnek tőle, mert kapott hideget - meleget is, sokan azt várták, hogy egy újabb Harry Pottert kapunk majd, pedig az Átmeneti üresedés semmivel sem összehasonlítható. Igaz, hogy mocskos, koszos és néhol szörnyen valós, olyan amire az ember nem tud felkészülni, de engem pont ettől nyűgözött le. A valóságot szerintem zseniális formában tálalja, a vége pedig egyenesen fantasztikus. Egyedül a közepénél éreztem azt, hogy ez már nekem is sok és legszívesebben félretettem volna, de ezen túl kell lendülni, mert a befejezés mindenért kárpótol. 

Értékelés: 5/4,5

Milly Johnson: Madarak és méhek

"Stevie Honeywellt, a romantikus regényírót és egyedülálló anyát alig pár hét választja el a menyegzőjétől, amikor Matthew, a vőlegénye kereket old Jo MacLeannel, Stevie igéző barátnőjével. Stevie azonban érti a módját, miként szerezze vissza elcsábult szerelmét. Őrült edzésbe és fogyókúrába fog, s kétsége sincs a felől, hogy kapcsolatuk hamarosan ismét édes lesz, mint a méz.
Adam MacLean ugyancsak eltökéli, hogy visszahódítja szíve hölgyét. Csupán rá kell vennie Stevie-t, szövetkezzen vele furfangos tervében. Bár e kilátás egyiküket sem villanyozza fel igazán – mindketten a másikat okolják partnerük elvesztéséért –, Stevie szükség törvényt bont alapon kötélnek áll, amikor önfejlesztési stratégiája csúnyán csődöt mond.
Így esik, hogy a két párocska, mint valami skót néptáncban, párt cserél. A nagy kérdés csak az, kivel ropják majd éppen, amikor a zene elhallgat."

Az Átmeneti üresedés után kész felüdülés volt ez a könyv. Egyik végletből a másikba kerültem, hiszen Milly Johnson könyve szórakoztató és vicces, míg Rowling könyve inkább a szomorkásabb hangulatot képviselte. A szereplők és a történet is nagyon találó, könnyed felüdülést nyújt egy - egy  borongósabb hangvételű regény után, az embernek még az életkedve is visszatér tőle. :)


Értékelés: 5/5

0 megjegyzés: