2014. április 22., kedd

Mike Grinti - Rachel Grinti: Karmok


"Ebben a modern tündérmesében, amely ellenállhatatlan, akár a macskamenta, egy lány fölfedezi, hogy létezik olyan mágia, ami mélyen a húsba vág…

Emma nővérének nyoma veszett. A szüleik az összes megtakarított pénzüket elköltötték a felkutatására. Most pedig a családnak nincs más választása, mint hogy kiköltözzön egy rozzant lakókocsi-parkba, amely egy erdő szélén áll, csavargó hárpiák, boszorkányok és trollok szomszédságában. Emma nem tudja, látja-e még valaha Helenát, és érezheti-e még boldognak magát ebben az életben.

Azután barátságot köt…

…egy sima modorú, mocskos bundájú, fekete kandúrral, aki a Jack névre hallgat – és akiről kiderül, hogy van egy terve Emma nővérének kiszabadítására. Cserébe mindössze egyetlen aprócska szívességet kér…"

A mai napig szeretek elmerülni a fiatalabbaknak szóló könyvekben, egyrészt azért mert felidézik a gyerekkoromat, másrészt ha a gyerekeim majd nagyobbak lesznek, akkor legalább lesz mit ajánlanom nekik olvasásra. Pontosan ezért örülök annyira, hogy lehetőségem volt elolvasni a Karmokat, mert szerintem fantasztikus olvasmány nagyoknak és kicsiknek egyaránt. 

A Karmokban egy teljesen új világ nyílik meg előttünk, ahol Szerzetek és emberek élnek egy helyen. A Szerzetek csoportjába tartoznak a tündérek, trollok, boszorkányok és minden olyan más élőlény ami különleges képességgel rendelkezik. Miután Emma családja arra áldozta minden vagyonát, hogy a nagyobbik lányukat Helenát megtalálják, ezért kénytelenek az erdő szélén lévő lakókocsik egyikébe költözni. A költözésük napján Emma a szobájában egy macskára bukkan, akivel hamarosan barátságot köt és együtt próbálják meg felfedezni Helena holléttét. Emma és Jack (a macska) különböző kalandokba keverednek, de végig ott marad a kérdés, hogy vajon sikerül-e megtalálnia az eltűnt testvért? A könyv annak ellenére, hogy ifjúsági regény, hihetetlen élvezhető volt még számomra is. A történet előrehaladtával egyre érdekesebb dolgok bukkantak fel, ami a mai gyerekeket biztosan magával fogja ragadni. Fantasztikus ahogy az író a XXI. századot ötvözte ezzel az új kitalált világgal és minden oldalon újdonságra bukkanhatunk. Bár tény, hogy meglévő elemekkel játszik a szerzőpáros, mégsem éreztem úgy, hogy egy kliséhalomból lett volna összegyúrva a történet. Élvezetes volt minden oldala. 

A hangulata és a regény világa mind mesébe illő, egyszerre érdekfeszítő és olvasmányos. Bár rövidke a történet - hiszen mindösszesen kétszáz oldal-  de ez a kétszáz oldal rengeteg kalandban bővelkedik. Humoros, varázslatos, egyszóval bárkinek szívesen ajánlom. 

Emma pontosan úgy viselkedik, ahogy a vele egykorúaktól elvárnánk. Kíváncsi és nyitott minden újdonságra, emiatt hajlamos édesanyja intelmei ellenére is belekeveredni különböző kalamajkákba, aminek hamarosan következményei is lesznek. Megvallom nagyon szimpatikus volt számomra Emma személyisége, mert ugyan tizenkét éves, mégis igazi tökös csajként viselkedik, akinek egyetlen célja van hogy megtalálja eltűnt nővérét. Mindegyik szereplő él és mozog, különösen tetszettek a kémpatkányok, illetve Chloe - aki egy hárpia - személyisége, bár sajnáltam hogy belőle keveset kaptunk a történet során. El tudom képzelni, hogy valamikor a későbbiek folyamán esetleg lesz a könyvnek folytatása, mert ugyan kerek egészet alkot a történet, mégis bármikor lehetne folytatni. 

A szerzőpáros története nem az én korosztályomnak szól mégis élvezetes volt, hiszen arra a pár napra amíg olvastam teljesen lekötötte a figyelmemet és még az utolsó oldalakat is végigizgultam. Ajánlom minden gyermeki lelkű felnőttnek és természetesen az ifjúságnak is, mert a Karmok pontosan nekik való.

A regényhez készült egy internetes oldal CragWiki néven, ez egyelőre gyerekcipőben jár, de érdemes belekukkantani. 

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:
Pupilla: ITT

5 megjegyzés:

PuPilla írta...

Azt hiszem pontosan ugyanúgy szerettük ezt a könyvecskét :)

Tara Nima írta...

engem lassan már minden kiadó utálni fog, de hogy az istenbe lehetett ehhez a könyvhöz ilyen borítót gyártani, amikor meg az eredeti baromi jó?!
de legalább a könyv jó. :D

Christina alias Pöfivonat írta...

Pupi: szerintem is :D

Nima: ezen férj is fent volt akadva tegnap, de vannak dolgok amiken túl kell lendülni. :D gondolj arra hogy becsomagolhatod olyan papírba amilyenbe csak akarod és akkor nem kell nézned :D

Tara Nima írta...

eh. tudod, hogy sok mindenhez tudok pozitívan állni, de a borítók gyenge pontom. :D
egyébként meg a csomagolást már egyszer kifizettem, akkor most fizessek egy másikért is?:D
egyszerűen nem fér a fejembe, hogy milyen lelkivilága lehet annak, aki ilyen zöldséggel képes piacra dobni egy könyvet. és az a baj, hogy úgy tűnik, tendencia lesz a ronda borító, mert ez is kábé úgy néz ki, mint régen az újságpapírból összemontázsolt képek, amiket odanyomtak a könyvek elejére.

Christina alias Pöfivonat írta...

Nima: nem kell fizetni, elég ha egy sima újságpapírba csomagolod. :D:D és már is meg van oldva a kérdés. Megkaptad már a könyvet? Mert szerintem élőben annyira nem is vészes, mint ahogy azt a képen láthattuk. :) Szóval azért pozitív oldala is dolognak. :P