2008. október 31., péntek

Jack Vance: Suldrun kertje

A mai napon kísérletet teszek arra, hogy egy fantasy regényt próbáljak meg értékelni. Ez kicsit azért is nehéz, mert ez a könyv annyira összetett és annyira meg van csinálva, mint pl.: a Gyűrűk ura, de azért igyekszem kihozni belőle a legjobbat. Jah és még mielőtt elfelejteném mondani ez egy 3 kötetes sorozat első része, szóval no comment.

Ha megvásároljátok akkor egy nagyon kidolgozott művet kaphattok a kezetekbe. Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretnek elbarangolni más területekre, és nem félnek elrugaszkodni a valóságtól.

A történet ott kezdődik, amikor is Lynosse városában meg születik a király első gyermeke, amely nem kis bosszúságára kislány lett (későbbiekben Suldrunként fogok rá hivatkozni). Miután ez a kis csöppség bekerül a királyi házba teljesen felkavarja a kedélyeket, mivel egy igencsak szeszélyes teremtés. A baj ott kezdődik, amikor is eladósorba lép, mivel neki abszolúte de nincs kedve tizen nem tudom én hány évesen férjhez menni, egy olyan emberhez akit még nem is ismer. Remélem mindenki tudja hogy a középkorban a hercegnők nem saját választásuk alapján mehetek férjhez, hanem ahhoz akiket az apjuk választott (politikai okok miatt). Miután megtagadja apja kérését azáltal, hogy nem ment férjhez az általa választott férfihoz, kitagadják a királyi családból és kitoloncolják a tengerpart melletti kertbe. Hogy szép kerek legyen a történet eleje, ide vetődik (szó szerint, mivel kilökik egy hajóról) egy délceg herceg, akibe beleszeret a hercegnő és megszületik első gyermekük Dhrun. De mivel nem szeretném lelőni a könyv végét, ezért abba is hagyom a történet ábrázolását. Persze a könyv nem ennyi, mint amit itt most leírtam, hanem csak egy kis ízelítőt adtam belőle. Rengeteg érdekes személlyel ismerkedhetünk meg a könyv olvasása során, akik szépen lassan belopakodnak a szívünkbe a különböző furcsaságaik miatt.

Amúgy annyira meg van írva a könyv, hogy egy egész történelmet bele varázsolt az író, amelyről tisztára olyan érzésünk van, mintha egy másik bolygó történelmét olvasnánk. Az író még függelékeket is rakott a könyv végére, hogy így legyen teljesen kerek az egész. Egyébként imádom az ilyen könyveket. :)

A történet ábrázolása lebilincselő, a szerző még az apró részletekre is nagyon odafigyelt, hogy az olvasó még a legkisebb hibába se tudjon belekötni. Egyszerűen mesés az egész. :) Szóval nem is szaporítanám a szót, ajánlom mindenkinek aki tényleg szereti az ilyen jól megcsinált könyveket.

Értékelés: 10/10

0 megjegyzés: