2010. június 6., vasárnap

Anna Gavalda: Kis kiruccanás

"Simon egy vidéki esküvőre indul a feleségével, aki nem felhőtlenül boldog, hogy a férje testvérei is velük utaznak. A két lány, Garance és Lola, teljesen mások, mint ő, és mindent meg is tesznek azért, hogy érezze, sosem léphet be közös titkos világukba. Ám az ezt követő eseményt még álmában sem feltételezné… Amikor megérkeznek és megtudják, hogy a negyedik testvér, Vincent nem vesz részt az unalmasnak ígérkező szertartáson, köszönés nélkül faképnél hagyják a násznépet és Simon feleségét, hogy hármasban abba a kastélyba ruccanjanak, ahol Vincent dolgozik. Életük fordulópontja lesz ez a kaland. Mind a négy testvér érzi, hogy ez a lopott alkalom az utolsó nagy találkozás, mely lezárja a fiatalkorukat. "

Képzeljétek él mit érezhettem amikor először a kezembe vettem, hiszen nem elég, hogy vékony a könyv, de még jó nagy betűkkel is van szedve. Első látásra kicsit szokatlan volt, főleg hogy az előző regénye amit olvastam tőle, elég hosszúra sikeredett az írónőnek. :) Így egy pillanatra úgy éreztem, mintha valami novellát tartanék a kezemben, legalábbis ha egymás mellé teszem a kettőt akkor a vastagsága erre utalhat. :D Persze ez sem tántorított el, úgyhogy tegnap egyből neki is estem a buszon.

Az írónő nem veszített semmit sem a stílusából, hihetetlen eleganciával tudja előadni ezt a rövidke történetet, amibe rengeteg humort csempészett bele. A mesélő kiléte nagyon sokáig rejtve marad előlünk, hiszen Garance először csak a testvéreit mutatja be és csak utána saját magát. Egy darabig azt is gondoltam, hogy Garance-ről nem fogunk megtudni semmit, ami nem biztos hogy tetszett volna. Mert szeretem amikor minden karakternek van arca, személyisége, hiszen csak így tudnak kerek egészet alkotni.

"- Na, megvan? Mehetünk?
- Igen.
- Nem kötőd be magad?
- Nem.
- Miért nem kötőd be magad?
- Klausztrofóbia - felelem."

Ebben a történetben a szerző a testvérek közötti kapcsolatra fekteti a hangsúlyt, akik nem szeretnének mást, csak újra gyerekek lenni. Habár én még nem olvastam a többi regényt, de valahogy úgy érzem, hogy most különleges könyvet tarthattam a kezemben, ami egyszerre könnyed és még is elgondolkodtató.

Elsősorban azoknak ajánlom, akik ismerik a testvéri szeretet, akik szeretnének egyet mosolyogni, vagy könnyezni egy remekbe szabott történeten.

A könyvet kiadja a Magvető!

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:

8 megjegyzés:

Joeymano írta...

Ezt aztán tényleg gyorsmenetben olvastad ki. :) Aggódtam kicsit, h a rövidsége a kárára válik, de úgy látom nem így lett. Mi lesz a következő Gavalda könyv? :)

Andi írta...

Szeretném....:-)

Christina alias Pöfivonat írta...

Joeymano: szerintem a Szerettem őt, legalábbis most arra fáj a fogam. :)

F-andi: vigyem? :D

Andi írta...

*bólogatós* :-D

Miestas írta...

Ezt nekem is el kell olvasnom !!!
Én viszont csak ezt nem olvastam.
Az Együtt lehetnénk viszi nálam a pálmát, de szerintem amíg írni fog Gavalda addig én olvasni fogom amit ír:-))

Christina alias Pöfivonat írta...

F-Andi: akkor viszem. :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Miestas: mindenképpen ajánlom. :) Remélem hamarosan sikerül a többit is a kezembe venni. :D

Csenga írta...

Gavaldától az Együtt lehetnénk tetszett,aztán olvastam a Vigaszágat és untam...lehet fogok még vele próbát tenni,