2010. október 2., szombat

Chitra Banerjee Divakaruni: A fűszermesternő

"A regény hősnője Tilo, aki messzi földön látja meg a napvilágot, majd számtalan bonyodalom után a Fűszerek Szigetére érkezik. E különös helyen megismeri a fűszerek titkos erejét, s általuk varázserőre, misztikus képességekre tesz szert az emberek felett. Hatalmát azonban csak a Mesternőkre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyakorolhatja. Ifjúi lélekkel, egy öregasszony testébe költözve kezdi meg munkáját Oaklandben, egy fűszerboltban. Miközben a boltba betérők sorsát megismerve próbál segíteni, maga is válaszút elé kerül. Megtörténik vele az, ami az ő helyzetében szigorúan tilos: szerelmes lesz egy amerikai férfiba. Ettől a pillanattól nincs menekvés, döntenie kell sorsáról."

Úgy gondoltam körbeszimatolok egy kicsit a többi könyvesblogger oldalán, ugyanis engem annyira elvarázsolt a regény, hogy együltő helyemben kiolvastam a felét és kíváncsi voltam, hogy volt-e valaki hasonló cipőben. :) De sajnos, különböző véleményekre bukkantam és senki nem volt azonos véleménnyel velem. Pedig a könyv maga a fűszer, az illata, a zamata, a hangulata, mind-mind varázslatos. Másokkal ellentétben én nem éreztem, hogy unatkoztam volna a regény olvasása közben, sőt igenis élveztem ahogy az egyes fűszerek funkcióját bemutatta az írónő. Ugyanis a fűszerek mágiával, varázslattal vannak telítve, melyet ha helyesen alkalmaznak megváltoztatják az ember életét. Mindjárt kedvem támadt egy kis Indiához. :)

Egyetlenegy aprócska gondom volt, hogy a helyszínt nem igazán ismerhetjük meg a történetben. Ennek oka, hogy Tilo nem mozdulhat ki boltjából, mert akkor irgum-burgum lesz, de mégis valahol hiányoltam azt, hogy a szerző bemutassa, hol is van pontosan ez a boltocska (azon kívül, hogy Amerikában). :) De persze ez az észrevételem a történet szempontjából igazán lényegtelen, csak imádom fikázni a könyveket. Hehehe (gonosz vigyor). :D

Tilo, a főhősünk viszont igazi lázadó, néha éreztem inkább tinédzsernek, mint öregasszonynak, melynek oka hogy folyamatosan lázadozik a szabályok ellen. De azt hiszem ezzel nem ő lett volna az egyetlen, hiszen az ember néha imádja megszegni, felrúgni azokat a fránya tilalmakat. Mindemellett szerethető karakter, aki igyekszik mindenkin segíteni, még ha elsőre nem is úgy sikerülnek a dolgok, mint ahogy az elvárható lenne. :)

Ha szeretnél elmerülni egy olyan regényben, melyben egyszerre valósul meg a mágia, a szerelem, a vágy és az álom, akkor a Fűszermesternő a te könyved. ;)

U.I.: A könyvből film is készült, melyet itt tekinthettek meg.

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:
Stippistop: ITT

F-Andi: ITT

4 megjegyzés:

Tara Nima írta...

én már olyan régóta figyelem ezt a könyvet, és még soha, senki nem írt róla úgy igazán jót.
de ezek után, ha szembejön velem valahol, nem fogom ott hagyni.

Andi írta...

Kriszti: én nem írtam rosszat róla, sőt tulajdonképpen visszaolvasva alig írtam valamit, de 4/5-t adtam, Az pedig nem rossz! :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Nima: ne hagyd ki, szerintem neked tetszene. ;)

F-Andi: nem valóban nem írtál rosszat, de olvastam igazán negatív kritikát is. :D

stippistop írta...

én sem írtam kifejezetten rosszakat róla. a fűszerek engem is elvarázsoltak, de néha bizony éreztem egy-két döccenőt a történetben. ettől függetlenül még mindig szeretném a polcomon tudni... :o)