2010. november 25., csütörtök

Richelle Mead: Vámpírakadémia

"Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa a vérre – viszonylag konszolidáltan – szomjazó mora vámpírok egyik nagytiszteletű családjának egyetlen leszármazottja és túlélője. Rose, aki életét tette fel legjobb barátnője védelmezésére, a dampyr testőrtanoncok sorát erősíti. A vaskapukon kívül a vérszomjas, élőhalott vámpírok, a strigák lesik az alkalmat, hogy elvegyék életüket, és magukhoz hasonlóvá tegyék őket. De a kapukon belül sem veszélytelen az életük: Lissa különleges mágikus képességei legalább annyira megkeserítik a mindennapjaikat, mint a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem."

Azt hiszem vasárnap sikerült rájönnöm arra, hogy vannak olyan könyvek, amikkel egy kicsit várni kell ahhoz, hogy az ember igazán élvezze őket. Szerintem mindannyian megtapasztaltuk, hogy a könyvesboltok polcait elárasztották a vámpíros könyvek és néha nehéz eldönteni, melyiknek is kezdjünk neki. Anno mikor megjelent a Vámpírakadémia első része kicsit féltem tőle, de akkor úgy döntöttem hogy próba cseresznye én, akkor is belevágok és megveszem a sorozat összes részét. Több mint egy évet vártam mire bele mertem vágni, de nem bánom, mert határozottan megérte. Most már tudom, hogy mindennek meg van a maga ideje és helye, mert meghozza a várva várt eredményt. :)


A regény teljesen elvarázsolt, és még mindig nem tudom mi az, ami ennyire meg fogott benne. :) Egyszerűen odatapadt a kezemhez és csak akkor tudtam levakarni magamról, amikor már teljesen kiolvastam. Úgyhogy most egy kicsit bajban is vagyok, mert ezt a fantasztikus érzést át kéne adnom valahogy, de a szavak bent ragadtak. Egy biztos, hogy a könyv témája különleges és már az első oldalak elolvasása után tudjuk, hogy nem egy szokványos lányregénnyel állunk szemben. Ráadásul már az eleje olyan, mintha valami gyorsvonaton száguldanánk, haladunk haladunk, csak nem tudjuk hogy hova. :) Persze sok mindenre fény derül, de biztos vagyok benne, hogy az írónő nem árulta el nekünk az összes titkot, így kénytelen vagyunk egyből a kezünkben venni a második kötetet. Legalábbis az én esetemben így volt. ;)

A történet két főszereplője Lissa és Rose, két igazán különleges teremtés. Míg Lissa visszafogott, igazi jó kislány, aki igyekszik megfelelni a környezete elvárásainak, addig Rose egy két lábon járon bomba, minden rosszaságban benne van és abszolút nem foglalkozik a külsőségekkel. Néhol idegesített Lissa tutyimutyisága és nem tudtam elfogadni azt sem, hogy ennyire támaszkodnia kell valakire. Ám ezzel ellentétben Rose vakmerősége, bátorsága nagyon tetszett, de mégsem ő volt a kedvencem, hanem Mason és Dimitrij, a két szuper pasi. Nem vagyok hajlandó elárulni, hogy mért őket választottam, ez maradjon meg az én kis titkom. ;)

Ebben a regényben a vámpírtársadalom számomra egy teljesen más megvilágításba került, hihetően és varázslatosan. Az az igazság, hogy nagyon negatív kritikával nem tudom illetni, mert nagyszerű élményt nyújt, csak jó időben jó helyen kell olvasni ;) (értsd: nem egy tucat vámpíros könyv olvasása után) .
Összességében a Vámpírakadémia egy fantasztikus regény, rejtéllyel, romantikával, izgalmas karakterekkel és szellemes párbeszédekkel. Ha választás elé kerülsz valamelyik könyvesboltban, ezt a könyvet semmiképpen se hagyd ott. :)

Értékelés: 5/5***

Mások is olvasták:

4 megjegyzés:

Mirchie írta...

Én is mostanában olvastam, és kb ugyanezt gondolom... Pedig én mint vámpír-fan több másik vámpíros könyv után olvastam, és tényleg felüdítő volt...:)
És még egy dolog... Nincs kedved egy linkcseréhez?

Christina alias Pöfivonat írta...

De szívesen. :D Most olvastam ki a második részt, az is nagyon tetszetős habár a vége nem éppen hepiend.:S

Mirchie írta...

Okés, akkor kiteszlek. Nem hepiend?? Milyen dolog ez? Remélem azért majd jobbra fordulnak a dolgok a többi kötetben...

Christina alias Pöfivonat írta...

Mircsi felvettelek. :)