2011. október 4., kedd

Anne McCaffrey: Sárkányröpte és Sárkányhajsza

"Benden Sárkányfészek lovasainak szemében Lessza nem más, mint egy rongyos szolgáló. Fél életében azokat szolgálta, akik elárulták az apját és elbitorolták földjeit. Most azonban eljött az idő, hogy Lessza ledobja az álcát, és visszaszerezze, ami jogosan az övé.
Minden megváltozik azonban, amikor találkozik a sárkánykirálynővel. A közöttük kialakuló kötelék örökre megváltoztatja mindkettejüket, és védelmet nyújt, amikor évszázadok óta először a világukra tör a külvilági fenyegetés, amely esőként záporoz a földre, és mindent felemészt, amihez csak hozzáér. Valaha a sárkányok és lovasaik óvták a Pernt a gyilkos szálaktól, de manapság alig maroknyian vannak csupán. Lesszának saját és sárkánya életét kell kockára tennie, ha meg akarja menteni a világát."

"Újabb fordulat telt el, és ismét halálos, ezüstös szálak hullanak az égbõl. A merész sárkánylovasok újra felszállnak, sárkányaik tüzet okádva csapnak le, hogy elpusztítsák a csillámló fenyegetést, még mielőtt földet érne és elemésztene mindent. F’lar, a bendeni sárkányvezér azonban tudja: más módot kell találnia, hogy megvédje Pern világát – még mielőtt a lázongó múltlakók még nagyobb viszályt szítanának, és testvére, F’nor elindulna a bolygó történelmének legveszedelmesebb vállalkozására."

Sárkányok mindig is voltak és mindig is lesznek. Sajnálatos módon a hazai könyvpiacon igen kevés olyan fantasy könyv van, amelyben megtalálhatóak a sárkányok, pedig mennyi jó regény van ebben a témában. A Delta Vision gondozásában kiadott Anne McCaffrey sorozat viszont bitang jó, olyannyira hogy végén te magad is egy sárkányra áhítozol.


A világ amelyről a regény szól, különleges és érdekes. Ki hallott már olyanról, hogy bizonyos időközönként a Rőtcsillagról (bolygó) szálak hullanak azért, hogy egy másik planétán lévő élőlényeket elpusztítson. És a szálak elpusztításában senki más nem tud segíteni, mint a sárkányok. Sárkányok, akik nem csak zöld, hanem kék, barna, bronz és arany színben is megtalálhatóak. Egyszóval olyan világ tárulkozik ki előttünk, amelybe érdemes belecsöppenni. Anne McCaffrey stílusa olvasmányos, gördülékeny és magával ragadó. Arról nem is beszélve, hogy a történet izgalmas, letehetetlen és fordulatokban gazdag.

A Sárkányröpte és a Sárkányhajsza között óriási különbség van. Míg az egyik egy kicsit lassabb mederben folyik, addig a másikban szinte száguldunk. Az első kötetben megismerkedünk a bolygóval, az emberekkel a sárkányokkal és a közöttük lévő kapcsolattal. Ezzel ellentétben a második kötetben sokkal több fordulat történik, az írónő több figyelmet szentel a politikának és az emberi kapcsolatoknak is. Ebben a kötetben már megjelenik egy kis árnyalt romantika is, így azoknak sem kell visszarettenniük, akik esetleg ezt nem bírják. Viszont ami szemet szúrt, hogy a Sárkányhajszában rengeteg név szerepel a Sárkányröptével ellentétben, ami enyhén frusztráló volt. Iszonyatosan tartani kellett a tempót különben hajlamos az ember elveszíteni a fonalat emiatt. Hiányoltam egyfajta összefoglalót a könyv végén, melyben megtalálható az összes alag (település) és az uralkodóik, sokat segített volna az eligazodásban.

Rengeteg szereplő vonul fel a történetben, ezért én csak kettőt emelnék ki belőle. Lessza és párja F'nor, ők ketten vezetik a történet fonalát. Ők azok, akik megmentenek településeket, embereket, sárkányokat és uralkodókat. Olyan szereplők, akikben nincsen semmi rossz, soha nem követnek el hibákat, mindenben igyekeznek a legjobbat kihozni. Ez így kicsit hamisnak tűnhet, hiszen olyannyira tökéletesek, hogy az már hiteltelenné válhat, ám ebben a sorozatban mégis szerethetőek. Lehet, hogy valahol, valamilyen más történetben ez erőltetettnek hat, de itt passzol a történethez. Együtt izgulunk, harcolunk és drukkolunk velük.

Összességében ez egy igazi fantasy, igazi fantasy rajongóknak. Kötelező darab. Habár nincsen benne mágia, de a sárkányok varázslatos világa is képes magával ragadni az olvasót.

Anne McCaffrey világa olyan olvasóknak való, akik egy lenyűgöző, élvezetes, fordulatokban gazdag történetre vágynak.

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:
Lobo: ITT és ITT

4 megjegyzés:

Lobo írta...

Azt tudod, hogy a két kötet után történeti időrendben igazából a Sárkányének, Sárkánydalnok, Sárkánydobok jönnek? Aztán a Fehér sárkány. Azt hiszem kihagyva is érthető, de a Fehérben van pár karakter akik a dalnokosban bontakoznak ki.

Christina alias Pöfivonat írta...

Lobo: igen köszi. :) Úgy fogom majd olvasni őket. Habár nekem rettentő fura, hogy három kötet így közbejön, ha érted mire gondolok. :)

Lobo írta...

Igazából a dalnoktrilógiát időben az írónő később írta, de itthon a kiadó úgy gondolta, történetileg fogja megjelentetni a Pern sorozatot és nem az eredeti kiadási évszámok szerint.
Ja és amúgy Anne :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Köszi, javítom. Nem is értem miért így írtam. :D

Azt viszont sajnálom, h több könyvét nem jelentették meg.