2012. szeptember 9., vasárnap

Lucy Maud Montgomery: A kék kastély

"A huszonkilenc éves Valancy még sosem volt szerelmes, és mintha a boldogság is elkerülte volna. Hatalmaskodó anyja és tolakodó nagynénje árnyékában egy vigasza van csupán: John Foster „tiltott" könyvei, és a Kék Kastélyról szőtt ábrándjai. Ekkor érkezik meg dr. Trent levele, és Valancy végre megfeledkezik az óvatosságról. Életében először azt teszi és mondja, amit akar. És hamarosan felfedez egy bámulatosan új, szerelemmel és kalanddal teli világot, ami legmerészebb álmait is felülmúlja."

A kék kastély című regény rukkolás szerzeményem. Szegényke teljesen egyedül állt ott magányosan és úgy éreztem a polcomon sokkal jobb helyen lenne, ezért jött végül velem. Lucy Maud Montgomery nevét nagyon jól ismerem, hiszen az Anne-sorozat az egyik nagy kedvencem, ezért titkon reménykedtem benne, hogy a Kék kastély is hatalmas nagy kedvenc lesz. 

"Az életben egy dolog biztos: a szorzótábla."

A történet egy huszonkilenc éves hajadon lányról szól, aki még anyjával és kuzinjával él egy házban. A legnagyobb problémája, hogy nincs egy udvarlója, illetve halálosan unja az életét, valamint a családját. Ám egy váratlan esemény hatalmas fordulatot hoz az életében ami tele lesz izgalommal és szenvedéllyel. 

Magam sem gondoltam volna, hogy ezt a könyvet ennyire fogom szeretni, egyszerűen fenomenális. Képtelenség volt elszakadni tőle, mert egyszerűen lebilincselt a történet. De óvatosan, mert hangos nevetésre késztet, úgyhogy tömegközlekedési eszközön nem célszerű a könyvet kézbe venni. Nem érdekelt a történet egyszerűsége, mert itt elsősorban a hangulat varázsolja el az embert, mindemellett érdekes és szórakoztató volt, és még a befejezés is képes meglepetéseket tartogatni. Nem mintha nem lenne kiszámítható, de ebben az esetben annyira ez nem is fontos, hanem hogy boldog legyen a vége.

"Erősen gondolkozom rajta, hogy elszököm, és szégyent hozok magamra. Úgy látszik, kifizetődik."

Összességében remek választás volt és az év egyik nagy kedvence számomra, ezért ha épp ilyenre van szükséged, akkor nosza rajta, nyugodtan vedd a kezedbe. A Lucy Maud Montgomery rajongóknak pedig egyenesen kötelező.


Értékelés: 5/5*

Mások is olvasták:

3 megjegyzés:

Nikkincs írta...

Ezt én is nagyon imádtam - annyi báj és humor van benne! :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Nikkincs: igen, pontosan. :) Van valami benne, ami miatt nem lehet nem szeretni ezt a könyvet. :D

Heloise írta...

Ó, én is szerettem olvasni (mondjuk még mindig az Anne -sorozat az örök favorit), de engem teljesen meglepett, hogy mennyire más hangulata van, mint mondjuk az Anne könyveknek. Ez olyan kicsit felnőttesebb - meg szerintem komorabb is - vagy nem is tudom mi lenne rá a jó szó.
No, de a lényeg: örülök, h neked is tetszett :-))