2012. szeptember 16., vasárnap

Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány


"Minden tekintetben igazi mű az anyaságról, a családról és a megbocsátásról.
Somer minden vágya megvalósul - a szerelme nemrég vette feleségül, és San Franciscóban éppen elkezdte orvosi pályafutását -, mígnem egy nap kiderül, hogy soha nem szülhet gyermeket.
Ugyanebben az évben egy szegény indiai anya újszülött kislánya életének megmentése érdekében szívfájdító elhatározásra jut: a kisbabáját árvaházba adja. Döntése Kavitát egész életében kísérti, és olyan hullámokat vet, melyek a világ túlsó feléről is visszatérnek.
E két asszony sorsát Asha, egy bombayi árvaházból örökbe fogadott lány köti össze. Ennek a két, láthatatlanul összekapcsolódó családnak a sorsát követjük nyomon egész addig, amíg Ashát önfeltáró utazása vissza nem vezeti Indiába.
Ez a letehetetlen, mélyen megrendítő regény nem csupán a szeretet kitörölhetetlen hatalmáról és számtalan formájáról szól, hanem arról is, hogy választásaink és családunk miként határozzák meg előre nem láthatóan az életünket."

Van olyan pillanat az életünkben, amikor tudod, hogy egy bizonyos könyvet el kell olvasnod, mert biztos vagy benne, hogy tetszeni fog. Az eltitkolt lány már a borítójával lenyűgözött, ám a tartalom még annál is inkább. Ez nem olyan könyv, amit érdemes elolvasni, hanem egyszerűen muszáj elolvasni. 

A történet két nő életét mutatja be, akik mind a ketten anyák szeretnének lenni. Ez az egyiküknek sikerül, de az élet úgy hozza, hogy nem tarthatja meg gyermekét, míg a másik szenved, mert egyáltalán nem is fog neki sikerülni. Nehéz úgy írni erről a könyvről, hogy ne legyenek benne egyáltalán az érzelmeim. Sírtam, haragudtam, féltem és izgultam, de elsősorban azt akartam tudni, hogy az írónő milyen befejezést szánt a szereplőknek. A történet nehéz és súlyos, nem az a fajta, amit az ember kis adagokban tudna elfogyasztani. Nem, ez olyan, amit azonnal de gyorsan be akar habzsolni még akkor is, ha tudja hogy nem lesz happy end a befejezés.

Shilpi Somaya Gowda olyan témákat feszeget a könyvében, amiről a nők nem akarnak, vagy nem szívesen beszélnek. Egy nő, ha nem tud teherbe esni, akkor ezt élete legnagyobb kudarcaként éli meg, ezért sokszor inkább elmenekül a probléma elől, minthogy megbeszélje valakivel. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen anya vagyok és ezt bizony semmire sem cserélném el. De az éremnek ott a másik oldala, amikor egy anyának muszáj megválnia a gyermekétől, mert bizonyos okok, helyzetek nem hagynak más lehetőséget számára. Az életben nem gondoltam volna vagy talán nem akartam róla tudni hogy a világon létezhet olyan hely, ahol egy fiúgyermek fontosabb lehet egy lány gyermeknél és megvetik azokat a nőket, akik csak lányokat képesek nemzeni. Megrázó mindezzel szembesülni.

A könyv legnagyobb erőssége a történet, a hangulat és ahogy mindezt elmeséli nekünk az írónő mind csak másodlagosak ebben az egészben. Nem az érdekelt milyen módon tálalja elénk, hanem az, hogy mi van benne és mit adott pluszban hozzá és én hogyan éreztem magam közben. Shilpi Somaya Gowda ügyesen megoldotta, hogy az olvasót lenyűgözze az olvasás közben. Olyan, mint egy igazán finom ebéd. Mindegy, hogy tálalják eléd, az a fontos, hogy mindez finom legyen, hogy jó legyen hozzá a fűszer és a körítés, mert akkor fogod a legjobban élvezni az ízeket.

Tetszett, ahogy elénk tálalta a fűszeres Indiát és megismertette velünk ezt a különleges kultúrát. Nem mondom, hogy szívesen élnék ott, de mindenképpen úgy érzem, hogy van egy egyedi varázsa a helynek. Annak ellenére, hogy számomra nagyon furcsa világ ez, mégis azt gondolom, hogy lenyűgöző és elképed az ember, hogy vajon mi az ami előttünk még rejtve lehet.

Összességében Az eltitkolt lány egy szívbemarkoló történet, ami képes fogva tartani akár napokig is. Mindenképpen ajánlom nőknek, leendő anyáknak, vagy az indiai kultúra iránt érdeklődőknek, mert ebben a könyvben lehetetlenség csalódni. Ha esetleg úgy döntesz, hogy kézbe veszed, akkor melegen ajánlom, hogy egy százas zsebkendőt és egy meleg pokrócot is vegyél magadhoz, mert a könyv hozzád fog ragadni. 

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:
 

2 megjegyzés:

martinelli írta...

Kedves Christina!
A Vándorköny ajándék könyvlánc játékra szeretnélek meghívni téged és az olvasóidat is. További részletek itt http://olvaso-naplom.blogspot.ro/2012/09/vandorkonyv.html

Mindenkit szeretettel várok.

Christina alias Pöfivonat írta...

martinelli: kirakhatom bejegyzés formájában?