2013. február 14., csütörtök

Amerika 10 legjobb szerelmes története

Ha már Valentin nap, akkor szerelem, ha szerelem akkor könyv. Mostanában vonzanak a romantikus történetek, ezért úgy döntöttem hogy elhozom nektek Amerika tíz legjobb szerelmes történetét. Előfordulhat, hogy nem okoz meglepetést vagy már ismeritek ezeket a könyveket, de engem még is érdekelne, hogy ti mit gondoltok erről a listáról?

1. Edith Wharton: Az ártatlanság kora

"A magyar nyelven először megjelent mű szerzője, Edith Wharton az első nő, aki – Az ártatlanság koráért – Pulitzer-díjat kapott.
A házasodni készülő fiatal férfi életébe váratlanul csöppen az Európából hazatérő távoli rokon.
A New Yorkban játszódó történet a vágy, az árulás, a szerelem és a cselszövés tökéletes ábrázolása.
Világhírű film készült aregény alapján Martin Scorsese rendezésében Michelle Pfeiffer, Winona Ryder és Daniel Day-Lewis főszereplésével."  
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Toni Morrison: A kedves
 
"Büszke és önálló gondolkodású asszony Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője – neve a bibliai ősatyára, Sétre utal –, akinek csak negyedik gyermeke születése után jut osztályrészül egy csöppnyi boldogság, összesen huszonnyolc nap. Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat, miközben iszonyatos erőfeszítéssel igyekszik megmenteni gyermekeit a fizikai és érzelmi megpróbáltatásoktól… Megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság lobbantotta lángra a Nobel-díjas amerikai írónő képzeletét. Műve egyrészt történelmi regény sokszereplős sorsábrázolással, másrészt lélegzetelállítóan igaz kísértethistória – mert az igazság teljes feltárása során egymás mellé kell kerülnie a fantáziának, a valóságnak és a lehetségesnek. Toni Morrison remekművében ott van az Exodus robaja és az altatódal idilli csendje. "

3. Larry McMurtry: Lonesome Dove


"A love story, an adventure, and an epic of the frontier: Set in the late nineteenth century, Lonesome Dove is the story of a cattle drive from Texas to Montana. Augustus McCrae and W. F. Call are former Texas rangers—partners and friends—who have shared hardship and danger without ever quite understanding each other. Gus is the romantic, a reluctant rancher who has a way with women. Call is driven and demanding, a natural authority figure with no patience for weakness. The two could hardly be more different, but both are tough, redoubtable fighters who have learned to count on each other, if nothing else."




4. Craig Thompson: Blankets (képregény)

"Wrapped in the landscape of a blustery Wisconsin winter, Blankets explores the sibling rivalry of two brothers growing up in the isolated country, and the budding romance of two coming-of-age lovers. A tale of security and discovery, of playfulness and tragedy, of a fall from grace and the origins of faith."
 









5. Margaret Mitchell: Elfújta a szél

"Scarlett O'Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége tizenhat esztendős, amikor e monumentális regény első lapjain találkozunk vele – és huszonnyolc, amikor elbúcsúzunk tőle. A közben eltelt tizenkét esztendő nem csak Scarlett életében sorsformáló időszak: átalakul szűkebb környezete, de tágabb pátriája, az amerikai Dél is – mert közben lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz.
Margaret Mitchell, maga is a Dél szülötte, tízévi gondos kutatómunka után részletes és hű képet fest a háborús Dél megrázó hétköznapjairól s a vereség utáni újrakezdés megpróbáltatásairól.
A regény 1936-ban jelent meg Amerikában, s addig ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé tette, néhány év alatt több millió példány kelt el művéből, s elnyerte a legrangosabb amerikai irodalmi kitüntetést, a Pulitzer-díjat. 1939-ben azóta is nagy sikerrel játszott filmet forgattak belőle Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével.
A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyéről, a családi birtokról szóló regény lebilincselő olvasmány." 

6. Sam Kashner és Nancy Schoenberger: Furious Love


"He was a tough-guy Welshman softened by the affections of a breathtakingly beautiful woman. She was a modern-day Cleopatra madly in love with her own Mark Antony. For nearly a quarter of a century, Elizabeth Taylor and Richard Burton were Hollywood royalty, and their fiery romance—often called "the marriage of the century"—was the most notorious, publicized, and celebrated love affair of its day.


Shocking and unsparing in its honesty, Furious Love explores the very public marriage of "Liz and Dick" as well as the private struggles of Elizabeth and Richard. But it is much more than a celebrity biography; it's an honest yet sympathetic portrait of a man, a woman, and a passion that shocked and mesmerized the world."

7. Tennesse Williams: A vágy villamosa 
 
"Blanche, a darab főszereplője, a soha révbe nem érő Vágynak nevezett villamoson, egy szál bőrönddel érkezik meg húgához, Stellához, a poros, unalmas New Orleansba A gyenge idegzetű, álmodozó, jó családból származó úrinő, akit már eléggé megtépázott az élet, néhány nap alatt szétdúlja húga házasságát. Stella lengyel származású férjével, Stanley-vel él együtt, és éppen gyermeket várnak. Imádják egymást. Blanche megérkezésével két homlokegyenest ellentétes ember kerül szembe egymással. Stanley igazi hús-ember, egy vad bika, és házasságukban az erotikus vonzódásnak nagyon nagy szerepe van. Blanche lenézi a férfi műveletlenségét, brutalitását, nyers erejét, és húgát is meg akarja győzni arról, hogy nem hozzá való. Azt szeretné, ha úrinőként bánnának vele, de csak kinevetik. Kifinomult dámaként akar viselkedni, de Stanley nyomoz utána, és kideríti, hogy az úrinő álarca mögött egy nagyon is kétes hírű öregedő nő áll, s minden, amit el akart hitetni velük: hazugság."

8. Raymond Carver: What We Talk About When We Talk About Love

"In these stories, some only three or four pages long, plots are set in the American mid-West among the lonely men and women who drink, fish and play cards to ease the passing of time. In spare, colloquial narration, Raymond Carver reveals the razor-sharp sense of how people really communicate."












9. Junot Diaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao

"Oscar is a sweet but disastrously overweight ghetto nerd, a New Jersey romantic who dreams of becoming hte Dominican JRR Tolkien and, most of all, of finding love. But Oscar may never get what he wants. Blame the fukú – a curse that has haunted Oscar's family for generations, following them on their epic journey from the Dominican Republic to the United States and back again."









10. Annie Proulx: Közel s távol

"A Közel s távol című novellából készült a 3 Oscar-díjas Túl a barátságon című film. Az óriási sikerű Kikötői Hírek amerikai szerzője választott otthonának, Wyoming államnak szentelte új kötetét. Az elbeszélések csokra egyszerre tisztelgés és kíméletlen tükör: Proulx páratlan megjelenítő erővel ábrázolja a lenyűgöző wyomingi tájat, ugyanakkor szikár, távolságtartó, mégis szenvedélytől lüktető nyelven írja le az állam lakóinak nyers ösztöneit, s gyakran meglehetősen barbár életét. Az új kötet kiemelkedő darabja az ezredforduló egyik legmegragadóbb szerelmi története, a Közel s távol – Brokeback Mountain. Az írónő ebben a novellában állítja szembe legélesebben a makacs előítéletekkel terhelt maradiságot és a modern nyugat emberibb értékeit. Máris modern klasszikussá vált elbeszélése érzékelteti, hogy a szeretet éppolyan feltartóztathatatlan „természeti erő”, mint a tájat ostorozó vihar."

Forrás: Flavorwire.com
 

4 megjegyzés:

Amadea írta...

Lehet, hogy ciki, de még csak az Elfújta a szél-t olvastam erről a listáról, A vágy villamosát, A kedvest és talán az Ártatlanság korát szeretném. De nekem az Elfújta a szél elsősorban nem a romantikáról szól, hanem a polgárháború időszakáról cakkpakk.
Ui.:A Lonesome Dove magyarul is megjelent, Árva galamb címmel:)

Anaria Matthews írta...

Szerintem nem ciki mert még én is csak azt olvastam de azt többször is :) Viszont a többi is nagyon érdekesen hangzik :)
Rhett Butler egyébként az egyik örök kedvenc figurám az biztos.

Christina alias Pöfivonat írta...

Amadea: egyáltalán nem ciki, mert én egyiket sem olvastam, de tervben van az Elfújta a szél és a Blankets. De csak azért ezek, mert ezek meg is vannak itthon. :D

U.I.: nagyon köszi, nem voltam benne biztos, hogy az a magyar megfelelője. :)

Heloise írta...

Ó, az Elfújta a szélt én is csak ajánlani tudom - jaj, annyira imádtam! :-)

Carvernek jelentek meg itthon is novellái (azt hiszem a Magvetőnél?), és ha jól emlékszem A kezdők c. kötet a What We Talk About When We Talk About Love - ban megjelent írásait tartalmazza, csak a hosszabb verziókban. (de ha tévednék, akkor bocsánat) Azt a kötetet olvastam régebben, és Carvernél én nem nagyon láttam a romantikát. Ott mindenki alkoholista és boldogtalan.

A listáról nekem Edith Whartontól Az ártatlanság kora van tervben (meg A vigasság háza), csupa jót hallottam eddig róla :-)