2014. április 12., szombat

Shannon Hale: Austenland


"Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót."

Itt a tavasz és itt van vele az az igazi napsütéses jó idő, amikor az ember semmi mást nem csinálna, csak lógatná a lábát miközben a nap melengeti az arcát. Bár nem tehetem meg hogy egész nap kint sütkérezzek, azért egy-két órára egy jó kis regénnyel szívesen kiülök a kertbe. Ehhez a remek elfoglaltsághoz az Austenland című regényt választottam társamul. 

"Általánosan elismert igazság, hogy egy harmincvalahány éves nő, akinek kielégítő állása van, és mesés frizurája, nem sok mindenben szenvedhet hiányt. Így Jane Hayesről, aki eléggé csinos és eléggé eszes volt, úgy gondolták, nincs igazán miért panaszkodnia. Igaz, nem volt férje, de erre mostanában már nincs is szükség."

Ilyenkor tavasszal én magam is kivirágzok, ezért automatikusan olyan regényekhez nyúlok, amik felvidítanak, szórakoztatnak akkor is ha csak pár óráról van szó. Az Austenland kiváló választás volt, mert szabadnak és könnyednek éreztem magamat arra az időre amíg a könyvet olvastam. És amíg olvastam úgy éreztem, hogy nincsenek problémák és gondok csupán én meg a könyv, illetve az a pár szabad óra amit kettesben tölhettünk. Shannon Hale regénye bár nem váltja meg a világot, mégis olvasmányos volt és humoros, pont olyan amire számítottam, ezért egy percig sem okozott csalódást. Néha bennem is felmerül az ötlet, hogy milyen jó lenne egy rövid időre visszarepülni az időben, amikor a nők igazán nők voltak, a férfiak pedig úriemberek. Megtapasztalni azokat a szokásokat, élményeket, úgy viselkedni ahogy ők viselkedtek, bele bújni valaki másnak a bőrébe egy napra vagy akár egy egész hétre és a szerző pontosan ennek az élményét adja vissza, meseszerűen. 

Az Austenland valójában felnőtteknek írt mese, ami egyszerre bájos és könnyed, egy kis humorral megfűszerezve. Pont olyan olvasmány, ami gyógyír a női léleknek. A történet ugyan kiszámítható, de mégis van benne egy kis sejtelmesség, hiszen az írónő nem csak a főszereplőt, de az olvasót is becsapja azzal, hogy nem árulja el ki az aki a történet során valóban megjátssza magát vagy önmagát adja. És pontosan ez lesz a könyv pikantériája, amire csak a befejezésben kapjuk meg a választ.

Jane bohókás és vicces, olyan álmokkal amikről ő maga is tudja, hogy nem valósulhatnak meg, ennek ellenére mégsem hagy fel azzal a reménnyel, hogy egyszer megtalálja a maga Mr. Darcyját. Pont ezért indul útnak arra a helyre, ahol pár napra visszarepülhet a XIX. század elejére. Itt ezen a helyen olyan emberekkel és életstílussal találkozik, ami arra a korra jellemző volt. Nehezen bár, de azért sikerül beilleszkednie ebbe az új helyzetbe, ahonnan végül nehéz szívvel kell majd távoznia. Hősnőnk bájos és kedves, olyan aki képes megmulattatni az olvasót és pont emiatt könnyen a szívünkbe zárhatjuk. A főhősünk, Mr. Nobley pedig titokzatos, sejtelmes, határozott férfi, akit valahol mélyen megsebeztek, ezért nehezebben nyílik meg társaságban. Bár elsőre nem kedveltem meg a zárkózottsága miatt, azért a végére engem is sikerült elvarázsolnia elbűvölő szavaival. 


"Gyorsan világossá vált, hogy Miss Heartwright nem érdeklődik a korábbi ismerőse iránt, úgyhogy Jane East kapitányt is hozzáadta azon férfiak listájához, akikre rebegtette a szempilláját. Feltételezte, hogy mostantól fogva Mr Nobley elérhetetlen, legalábbis úgy tűnt, ő Miss Heartwright nagy kedvence. Viszont, miután Miss Charming látogatást tett Mrs Wattlesbrook panaszirodáján, bizonyára előjogot kapott, hogy tetszése szerint válasszon a férfiakból. Még az is lehet, hogy a két hölgy majd megküzd Nobleyért. Pembrook Park epedve várt egy kiadós női iszapbirkózást."

Shannon Hale története azokra a napokra való, amikor egy aprócska humorra vagy romantikára vágyik az olvasó, ezt pedig meg is kapja ebben a könyvben. A legjobb hogy bármikor elő lehet kapni újra és újra, mint egy igazi Jane Austen regényt, mert lehetetlenség megunni.

Értékelés: 5/4

Mások is olvasták:
Lobo: ITT 
 

3 megjegyzés:

Tara Nima írta...

nagyon jól hangzik. :)
pont jó lesz, ha egy kicsit ki akarok kapcsolódni.

TipiTopi írta...

A könyv, ami nálam is előkelő helyen szerepel a "beszerzendő" listán. Kaptam egy díjat, amit tovább kell adnom, és te is bekerültél a kiválasztottak közé. Tetszik a blogod, sok olyan könyvről írsz, ami engem is érdekel. Ha szertnél részt venni benne, itt találod a részleteket:
http://tipitopiolvas.blogspot.hu/2014/04/liebster-award.html#more

Christina alias Pöfivonat írta...

Tara Nima: jó, de csak akkor ha nagyon nagyon ilyet szeretnél olvasni, mert egyébként nem vagyok biztos hogy tetszeni fog. :D

Tipi Topi: köszönöm szépen!! :D