2009. április 26., vasárnap

Bernhard Schlink: A felolvasó

Ha jól emlékszem "A felolvasó" című könyv az Amadea által kitalált online könyvklubban is szerepelt, mint javasolt olvasmány. Sajnos nem bírtam megvárni az utolsó csoportot. :) Ugyanis olyasmi történt velem a hétvégén, hogy jajj nekem. Szóval elmentünk szombaton a könyvfesztiválra - bár ne tettük volna -, és ott nagy visszafogottsággal sétálgattam a sorok között, amikor is megláttam milyen sokan pipiskednek az Ulpius standjánál és hát megakadt rajta a szemem. Követve az embersereget én is odabotorkáltam, így hát az lett a vesztem, hogy alaposan bevásároltam (mivel "kettőt fizet ötöt vihet" akció volt). Ugye megértitek, hogy ezt nem lehetett kihagyni. Az akciós könyvek között szerepelt Schlink könyve is, így megragadtam az alkalmat és megvásároltam. Ha már megvásároltam hát gyorsan el is olvastam. :) Győzött a kíváncsiságom! :)

A főszereplő Michael Berg, aki tizenöt évesen egy hosszú és kellemetlen betegség után meglátogatja az ő megmentőjét (Megmentő: Hanna, aki húsz évvel idősebb). Abban a pillanatban amikor újra találkoznak valami különös történik velük, ami egy hosszú és szenvedélyes szerelmi viszonyban csúcsosodik ki. Ennek a kapcsolatnak szinte órarend szerinti menetrendje van: "felolvasás, zuhanyozás, szeretkezés, majd egy kis heverészés még egymás mellett." Majd évekkel később Michael olyan dolgokat tud meg szerelmének múltjáról, amit senki sem gondolt volna.

A könyv elolvasása után rengeteg kérdés merült fel bennem. Ezt most itt nem részletezném, mivel magának az olvasónak kell feltennie. De egyben biztos vagyok, hogy ezt a könyvet még sokszor el kell olvasnom ahhoz, hogy teljes mértékben megértsem. Talán még érnem kell hozzá, hogy még jobban bele lássak és hogy megtudjam válaszolni a magamnak feltett kérdéseket. De lehet, hogy az író pont ezt akarja, nem tudom. De egy dologban biztos vagyok, hogy MUSZÁJ ELOLVASNI.


Nem akarom nagyon boncolgatni a könyvet, mert nem lehet. Azt hiszem most először akadt el a lélegzetem egy könyv elolvasása után, teljes mértékben letaglozott. De ha egy tanácsot elfogadtok, csak akkor kezdjétek el olvasni, ha tudjátok, hogy nem kell elmennetek vagy nem lesz semmi izgi a tévében stb. stb. stb. Hogy miért? Mert muszáj egy lélegzet alatt a végére jutni, ha leteszed onnantól kezdve kezdheted előről az egészet. :)

Értékelés: 10/10

Mások is olvasták:

2 megjegyzés:

Joeymano írta...

Már második helyen olvasom az ulpius e nagyvonalú akcióját. irigykedem! kár, h hétvégén nem tartózkodom Pesten. de jövőre tuti kimegyek!:)

Christina alias Pöfivonat írta...

Szerintem megéri kimenni. Már nem csak azért, mert az Ulpius akciózik, hanem mert egyéb más jó dolgok vannak kint. Még a kis gyerekek is élvezhetik, mert mindenféle játékkal készülnek nekik. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is ellátogatok. :)