2010. augusztus 23., hétfő

Lawrence Block: A betörő, aki portyára indult

"Bernie ismét az ágy alatt kénytelen meghúzni magát, miután a lakás - ahová egy hirtelen ötlettől vezérelve tört be - tulajdonosa hazatér, és nem egészen önszántából az ágyra veti magát egy férfival. Az már csak másnap derül ki, hogy Bernie-t több biztonsági kamera is felvette, amint a környéken sétál. Ez csupán azért kellemetlen, mert közben egy rablógyilkosságot is elkövettek a közelben. Alig sikerül tisztáznia magát a vádak alól, amikor megjelenik a boltjában egy kövér ember, és egy tizenhárom dolláros könyvért ezerháromszáz dollárt fizet, majd a sarkon agyonlövik. És akkor ott van még a Rigai Fekete Veszedelem, három gyönyörű nő, egy plasztikai sebész, egy tejajtó, valamint a "hány ital az egy ital" problematikája. Egy nagyvárosban hétköznapi események ezek, ám Bernie megtalálja a közös pontot, és csupán akkor zavarodik össze egy pillanatra, amikor összeakad saját maga álnevével. Vagy álnéven élő változatával. Vagy valakivel, akinek az az igazi neve, amit ő álnévként használ. Vagy..."

Az egyik szemem sír a másik nevet. Nevet, mert egy újabb Bernie sorozat tulajdonosa lettem, a másik viszont sír, mert nagy valószínűséggel ez volt az utolsó rész, amit a kezembe vehettem. Habár azért egy icipicit reménykedem, hátha meggondolja magát a szerző és egy-két résszel még meglep minket. :) Ha valaki esetleg nem ismerné a Bernie Rhodenbarr sorozatot, annak szeretném kihangsúlyozni, hogy ez egy tízkötetes sorozat, mely utolsó részének kritikáját olvashatja itt és most.

Bernie nem más, mint egy barátságos betörő, akinek különleges érzéke van ahhoz, hogy furcsa élethelyzetekbe kerüljön. Most is épp az ágy alatt bujkál, miközben a lakás tulajdonosa egy férfivel hetyeg. Nos, azt hiszem ezt a szituációt mindenki szeretné elkerülni, nem igaz? :) Kivéve Berniet, aki imádja ha szekrénybe zárják vagy ha ágy alatt kell dekkolnia, hisz enélkül lehet nem találná izgalmasnak a betöréseit. :D

A történet olvasmányos és szórakoztató, igazi Block könyvet foghat a kezében a kedves olvasó. Hiszen a szereplők hozzák a szokott formájukat, Bernie sem változott benne túl sokat és a krimi szál is könnyed és szórakoztató. Ám mégis egy kicsit csalódott vagyok, és ezért nem is fogja megérdemelni a maximális pontot. Hogy miért? Mert kaptunk egy szépen felépített sztorit, a megszokotthoz képest talán egy csöppet bonyolultabbat is, de sajnos a végkifejlet el lett rontva. Először is nem igazán értettem, hogy Bernie hogy a csudában jött rá ilyen gyorsan, hogy kik voltak a valódi tettesek, másodszor pedig túl sok szereplő lett a végén felvonultatva. Ugyanis annyira kuszára sikeredett, hogy a végén csak kapkodtam a fejemet és próbáltam ki találni, hogy ki kicsoda. Úgyhogy be kell vallanom, hogy a végét kétszer kellett elolvasnom ahhoz, hogy teljes mértékben megértsem a történetet. :S Azt hiszem ott lett elrontva (már ha valaki kíváncsi a véleményemre :D), hogy sokan rejtve maradtak, vagy legalábbis az író jól eldugta őket és ezért nem is tudhattam, hogy ki kicsoda. A másik, hogy szerintem túl bonyolult sztorit akart kihozni belőle Block, ami most annyira nem sikerült neki, vagy túlságosan hamar akarta befejezni, nem tudom. Emiatt sajnálom a történetet, mert nagyon jó. Szórakoztató és humoros, de vannak fenntartásaim.

Egyébként pedig, minden Bernie rajongónak kötelező olvasmány, illetve azok is nyugodtan ragadják a kezükbe, akik szeretik a humoros és szórakoztató krimiket. :) Bernie forever! :D

A könyvért köszönet az Agave kiadónak!

Értékelés: 5/4

Mások is olvasták:

0 megjegyzés: