2011. január 31., hétfő

Sinead Moriarty: Babablues

"Azt mondják, egy nő két dologért képes mindent megtenni: hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen gyereke. Emma az előbbin dolgozik. Azt hiszi, egyszerű lesz, csak akarni kell. Valamiért azonban mégsem megy olyan könnyen. Vége tehát a dorbézolásnak és a spontán szexnek, jön a zöld tea és a kézenállás házasélet után. Meg a jóga, meg a termékenységi tesztek. Ha természetes úton nem megy, segít a modern orvostudomány. Emma szerencsére mindvégig egészséges humorral viseli a megpróbáltatásokat, de mielőtt a hormonkezeléstől és a szorongástól végképp megőrülne, valamint környezetét is halálra gyötörné, barátkozni kezd az örökbefogadás gondolatával."

A rengeteg krimi után rettenetesen jól esett egy olyan könyvet a kezembe venni, ami sokszor megnevettetett. Annyira jó kedvem lett tőle, hogy vasárnap szinte egész nap mosolyogtam, annak ellenére hogy a könyv témája szívszorító. Ahhoz, hogy ilyen könnyedén vegyünk egy komoly témát, úgy kell megírni ahogy azt Moriarty tette, szellemesen és viccesen, hogy mi is képesek legyünk a saját hülyeségeinken nevetni, főleg akkor, ha jártunk már hasonló cipőben. Itt halkan megjegyzem, hogy én bizony egy-egy szituációban magamra ismertem. :D

A könyvvel nagyon gyorsan haladtam, hiszen egy nap alatt már be is faltam minden egyes sorát. A szereplőket nagyon hamar megszerettem, hiszen mindannyian humorral próbálnak túljutni a problémáikon. Ott van Emma, aki minden erejével azon küzd, hogy kisbabája lehessen, miközben barátnőije, Lucy szeretné élete szerelmét megtalálni, valamint Jess, aki az anyaság minden egyes örömét és szomorúságát próbálja meg egyedül feldolgozni. Azt hiszem elmondhatjuk, hogy egyik sem túl egyszerű, főleg ha az ember teljesen magára van utalva.

Sajnos mostanában egyre több nőnek kell szembesülnie azzal, hogy valami oknál fogva nem tud teherbe esni, emiatt sokan orvoshoz vagy más módszerekhez fordulnak. Az írónő remekül egyensúlyoz a humor és komolyság határán, így ahol kell ott az ember mosolyog, vagy éppenséggel egy könnycsepp gördül ki a szeméből. Ez a könyv remek példája lehet annak, hogy a komoly dolgokat is néha lazábban kell kezelnünk. :)

Most, hogy már én is kismama vagyok már csak nevetek a sok őrültségen, amit elkövettem, így külön öröm volt számomra, hogy a kezembe került ez a könyv. Úgy gondolom, hogy minden leendő anyukának, kismamának érdemes legalább egyszer elolvasni ezt a könyvet, hogy lássák nincsenek egyedül és néha igenis képesek vagyunk önmagunkból kifordulni, még ha nem is vesszük észre. :)

Értékelés: 5/5***

Mások is olvasták:
Amadea:
ITT
Olvassok: ITT

4 megjegyzés:

Lobo írta...

Én is szerettem nagyon az egész sorozatot, szerintem a többi részét se hagyd ki

Amadea írta...

Nagyon jó kis sorozat, annak ellenére, hogy nem vagyok kompetens a témában, szerettem olvasni:) A másik két rész is ilyen jó.

Lobo írta...

Látom már a következőt is olvasod. Ja és leendő anyukának még kötelező a Hogyan ne legyünk tökéletes anyák Libby Purves-től, valamint az Egy rossz anya vallomásai Stephanie Calmantól. Csak hogy ne stresszeljen az ember lánya:)

Christina alias Pöfivonat írta...

Amadea: nekem annyira bejött Moriarty stílusa, hogy gyorsan megrendeltem a Földreszállt nagynénit. :D Bízom benne, h adnak még ki tőle könyvet. :)

Lobo: köszönöm a tippeket. Egy rossz anya vallomásait már olvastam még akkor amikor még közelében sem voltam a kismamaságnak. A másikról viszont még nem is hallottam. :) Köszi!