2013. szeptember 30., hétfő

Cantucci keksz


Most egy könyves bejegyzésnek kellene jönnie, de arra következtetésre jutottam, hogy néha nem árt egy kis változatosság, ezért egy - egy különleges recepttel is megbombázlak benneteket! Előfordulhat, hogy a későbbiekben ennek külön helye lesz, de egyelőre ide kerülnek az ehhez hasonló bejegyzések. 

A könyvek mellett a másik nagy szenvedélyem, hogy kipróbáljak különböző recepteket és lehetőleg az minél egyszerűbb legyen, mert utálok velük sokat bíbelődni. Rengeteg újság és könyv van itthon, amiből szabadon válogathatok, ezért szerencsére elég változatosan sütők/főzök, amiből majd később ide is kirakok egyet - egyet.

Készüljetek, mert nem csak szemet gyönyörködtető látványban lesz részetek, hanem az ízlelőbimbókra is hatással leszek! ;)

A cantucci keksz receptjét Vrábel Krisztina: Főzd magad! című könyvében találtam és már nem ez az első alkalom, hogy megsütöttem. Szeretem, mert könnyű elkészíteni és ha azonnal nem is tudjuk elfogyasztani, akkor sincs gond mert eláll egy hónapig. A keksz sütés után megkeményedik, ám ha belemártogatjuk a tejes kávénkba vagy teánkba, akkor omlóssá olvad szét. Nyamm! 

Hozzávalók (16 szelethez): 11 dkg porcukor, 11 dkg liszt, 10 dkg pucolt mandula, 1 tojás, csipet só

(Megjegyzés: mindjárt dupla adagot készíts el, hogy minél több legyen)

1. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

2. A lisztet és a cukrot átszitáltam egy keverő tálba, majd hozzáraktam a tojást, a csipet sót és a mandulát (de elkészítheted tökmaggal vagy dióval is, én az előbbit használtam).

3. Gyúrjuk össze a tésztát. Ne ijedjünk meg, először nehezen fog össze állni!

4. Ha kész formázzunk belőle egy 20 cm hosszú és 5 cm széles rudat, és rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 30 percet.

5. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd átlósan kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk fel.

6. A sütőt tekerjük vissza 150 fokra. 

7. Az így kapott szeleteket tegyük vissza a tepsire a vágott felükkel felfelé és rakjuk vissza a sütőbe még 20 percre. 

3 megjegyzés:

Magnolia írta...

Köszi a receptet, ezt tuti ki fogom próbálni hamarosan :)

Tara Nima írta...

ezt én is megcsinálom, a család imádni fogja.:)

Nikkincs írta...

Ez de kis könnyűnek tűnik, köszi. Pont van itthon egy rakás mandula és dió, csinálok majd egy ilyet, egy olyat :))