2014. február 19., szerda

Az angol és én


Az angol nyelv és én nem igazán jövünk ki egymással. Az okát nem tudom csak azt, hogy évek óta hadilábon állunk egymással, egyszerűen képtelen vagyok/voltam befogadni, pedig higgyétek el nagyon akartam. Jártam nyelviskolába, jártam angol tanárhoz és végül az utóbbi segítségével sikerült megcsinálom a nyelvvizsgát, de csak az alapfokút. Bár nekem az akkoriban nagy dolognak számított. :) 

Több évnyi kihagyás után, végül újra elő kellett vennem és rá kellett jönnöm, hogy ez annyira nem is borzalmas mint ahogy eddig gondoltam. Ugyanis azt történt hogy életemben először képes vagyok úgy angol könyvet olvasni, hogy nem azaz első reakcióm hogy a sarokba hajítsam, hanem végre letudok ülni és bár szótáraznom kell, de mégis képes vagyok haladni a könyvemmel. Ez hatalmas elégedettséggel tölt el, ezért most tele vagyok tervekkel és természetesen reménnyel, hogy nem egy hanem akár több regényt is el fogok majd így olvasni. 

És hogy melyik az a történet, ami annyira magával ragadott, hogy vért izzadva is, de képes vagyok angolul olvasni? Rick Riordan Percy Jackson sorozata, ami eddig teljesen le vett a lábamról. :) És természetesen továbbra is angol nyelven szeretném majd folytatni, még akkor is ha ez évekbe kerülhet. Ezenkívül tervbe van véve Sarah Addison Allen összes regénye, illetve Richelle Mead Georgina Kincaid sorozata is, ha már itthon nem folytatták. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb ők is fel kerülnek a virtuális olvasott polcomra. 

Egyelőre marhára optimista vagyok és hazudnék, ha azt mondanám hogy nem szoktam elkeseredni, mert igenis előfordul de a lényeg hogy még nem adtam fel. :)

Van még rajtam kívül valaki, aki így küzd az angollal?

8 megjegyzés:

reea írta...

Eleinte mindenki küzd vele, ne keseredj el. :) Azért jó ifjúságival és szorzattal kezdeni, mert a nyelvezete egyszerűbb, és részről részre egyre kevesebbet kell szótáraznod majd. :)
És ami a szótárazást illeti, nem kell minden szót érteni. Egy csomó dolog magától ugrik helyére. :)
ezt a http://napifalat.blogspot.hu/2013/05/mas-nyelvevel-ekeskedni-azaz-miert-jo_9.html téma kapcsán írtam még tavaly, nem tudnék többet hozzá tenni, de nagyon jó haladsz. Riordan egy istenkirályzseni, én már a második szorzatnál tartok, de az is zseniális. ;)
Büszke vagyok rád! Csak így tovább. ;)

Amadea írta...

Hasonló cipőben járok.:) Eleinte baromi nehéz volt, az elcsökevényesedett, fénykorában sem magas színvonalú angol tudásommal olvasni, de már sokkal előrébb járok.:) Ha gondolod, levelezhetünk róla, legalább tudjuk biztatni egymást, meg tapasztalatokat cserélhetünk.:)

Tara Nima írta...

én Moninggal már átestem a nehezebb időszakon, és fel sem tűnt igazán, mert annyira akartam, meg annyira érdekelt, hogy egészen gyorsan végeztem vele.
aztán azóta volt, hogy ráhagytam könyveket, meg félbemaradt ez-az, amit folytatni akarok, de az a baj, hogy annyira hozzászoktam, hogy pörögjön az olvasás, hogy nehezen viselem, mikor hetekig olvasok egy könyvet.

egyébként tényleg nem kell ismerni minden szót. majd figyeld meg, hogy a mondat jelentése akkor is ugyanaz lesz, ha csak a felét ismered, mint amikor kiszótárazod.

Christina alias Pöfivonat írta...

Reea: hát ha véletlenül nem bukkanok rá a Libriben, akkor lehet hogy a mai napig nem mertem volna angolul olvasni, úgyhogy kivételesen örülök. :D Azóta már jó pár ifjúsági könyvet kinéztem magamnak, amit biztos hogy el is fogok majd tudni olvasni, de előbb Percyn kell túl lenni. Köszi a linket el is olvastam. ;)

Christina alias Pöfivonat írta...

Amadea: ooo akkor kezet foghatunk. :D És te jársz is angol tanárhoz? mert nekem mellette muszáj, hogy feltornázzam magam egy középfokra. Benne vagyok. ;)

Christina alias Pöfivonat írta...

Nima: pontosan ez a bajom, hogy nem tudom gyorsan olvasni ezért mindig félbehagytam. Képtelen voltam türelmes lenne, ezért örülök annak hogy percyvel megy mert annyira nem húzom fel magam.

Egyelőre még kell, hogy minden szót lefordítsak amit nem értek, még olyan gördülékenyen nem megy a fordítás. Bár ott tartanánk már. :D

Amadea írta...

Nem járok, de majd szeretnék, ha lesz rá pénzem.:)
Nna, akkor majd írok.:)

Anaria Matthews írta...

Ügyes vagy! látod ugye hogy nem is akkora ördöngősség? És egyre kevésbé kell majd a szótár meg ahogy reea is mondta, vannak szavak amik egyszerűen csak a helyükre ugranak :)