2014. március 6., csütörtök

William Landay: Jacob védelmében


"Andy Barber több mint húsz éve megyei helyettes kerületi ügyész. Köztiszteletben álló férfi, szorgalmas munkaerő és boldog családapa. De amikor sokkoló bűncselekmény történik a New England-i kisvárosban, és Andy tizennégy éves fiát vádolják az osztálytársa meggyilkolásával, a férfit teljesen elvakítják az események.

Andy foggal-körömmel próbálja védeni a fiát. Jacob váltig állítja, hogy ártatlan, és Andy hisz neki. Hiszen ez a kötelessége. Ő Jacob apja. De miközben egyre több terhelő bizonyíték és megdöbbentő titok kerül napvilágra, Andy házassága összeomlással fenyeget, a per egyre gyorsabban halad fenyegető végkifejlete felé, és a válságos események tükrében az is kiderül, milyen kevéssé ismeri az apa a fiát, Andy a saját lelkiismeretével is összeütközésbe kerül: hűség és becsület, igazság és hamisság, a mélyen eltemetett múlt és az elképzelhetetlen jövő között őrlődik.
 

William Landay tökéletes regénye egy válságba került családról szól – izgalmas, karakteres krimi, amely egyben lebilincselő történet bűntudatról, árulásról, és arról, milyen félelmetes sebességgel tud félresiklani az életünk."

Az élmény még nagyon friss, hiszen nincs még egy napja se, hogy elolvastam a könyvet, de folyamatosan vissza-visszatér a gondolataimban. Ritka dolog amikor egy egy történet ennyire belefészkeli magát a fejembe, de a Jacob védelmében olyan nagy hatással volt rám, hogy nem is biztos hogy szavakba tudom önteni. Ez a könyv nem csupán krimi, sőt, ez nem is igazán krimi, hanem inkább lélektani dráma
, ami mély, nagyon mély nyomott hagy az emberben. 

"Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor már nem a szüleink gyerekei vagyunk, hanem a gyerekeink szülei."

A könyv egy fiúról, egy gyilkosságról és egy összeomlott családról szól. Megtapasztalhatjuk milyen érzés lehet a vádlottak oldalán lenni, milyen érzés amikor az egyik családtagunkat, szerettünket gyilkossággal gyanúsítják. Felvetődik egy csomó kérdés nem csak a regényben, hanem bennünk is arról, hogy meddig mehetünk el, mi az a határ amikor megbízol még a szerettedben vagy elkezded őt távolról figyelni, mint egy kívülálló és elkezded elhinni, hogy van igazságalapja a vádnak. A regény kérdések és gondolatok hadát zúdítja az olvasóra, olyan mély hatással van az emberre, hogy automatikusan kivetíti saját magára és a környezetére. Az a közel ötszáz oldal olyan intenzív, átható és feszültséggel teli, hogy a cselekmény észrevétlenül bemászik minden egyes gondolatodba és azon kapod magad, hogy újra a könyvet olvasod. Bár nem az első pillanattól, de azért sikerült belemásznom olyannyira a könyvbe, hogy egy percre sem tudtam elszakadni tőle. A feszültség amit megteremtett a szerző egyszerűen szétfeszíti az olvasót, többször is azon kaptam magam, hogy legszívesebben hátralapoztam volna a végkifejletet miatt, amit végül nem tettem meg. Iszonyatos energia árad belőle elejétől a végéig, amit egyszerűen képtelenség szavakba önteni. Ez egyszerűen eszméletlen.

A hangulata nyomasztó, de érezhető, hogy a szerző elsősorban a cselekményre fektette a hangsúlyt, ami nem csak fordulatokban bővelkedik hanem egyszerre olvasmányos és erőteljes is egyben. William Landay könyve egyszerűen pazar, az általa kigondolt történeten keresztül, ha nem is teljesen de közelebb kerülünk egy széthullott család életéhez. Talán a vége az, ami ellen szót emelhetek, mivel nagyon hirtelen és gyorsan lett befejezve, amitől olyan érzésem volt egy pillanatra mintha nyakon öntöttek volna egy vödör hideg vízzel.

A szerző elsősorban a szereplők oldaláról közelíti meg az eseményeket, azon
belül is Andyn van a hangsúly, aki a gyanúsított édesapja. Rajta keresztül érzékelhetjük egy ember és egy család széthullását, ezért is írtam az elején, hogy elsősorban lélektani és csak másodsorban krimi a könyv műfaja. Ettől lesz olyannyira hatásos, hiszen az író teljesen közel engedi az olvasót a szenvedő alanyhoz, az apához aki bízik a saját fia ártatlanságában. Küzd és folyamatosan harcol, azért hogy nemcsak önmagával, hanem másokkal is elhitesse a fia ártatlanságát. Lenyűgöző és tiszteletreméltó az a harciasság ami Andyben jelen volt, egy pillanatra sem ingott meg a hitében és elszántan folytatta a küzdelmet mindenkivel szemben. 

Tudom, hogy tele van közhelyekkel az írásom és nem először írok hasonló véleményt egy általam kedvelt könyvről, de higgyétek el erre a regényre érdemes időt és pénzt pazarolni. Nyomasztó, megdöbbentő, fordulatos, egyszerűen zseniális és remélem átjön ha csak egy pillanatra is, hogy én miért is kedveltem annyira. 

"– Meddig vagy hajlandó elmenni érte?
– A pokolba és vissza."

 

Egyértelműen hat csillagos és az idei év egyik kedvence lett, most már csak abban bízom, hogy előbb vagy utóbb, de a szerző többi regénye is megjelenik majd magyarul. Figyelmébe ajánlom azoknak, akik imádják a krimit vagy a lélektani regényeket, mert nekik tuti hogy a szívük csücske lesz. :)

Értékelés: 5/5***

Mások is olvasták:
 

0 megjegyzés: