2014. május 21., szerda

Kepes Ágnes: Sün Peti és barátai


"Az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes - Gida Gedeon rosszalkodik, új sünilány érkezik a csoportba, az óvó néni beteg lesz, a kis állatok izgalmas nyaraláson vesznek részt. Kepes Ágnes meséi a négy-hat éves korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A rövid, kedves meséket Oszter Alexandra bájos illusztrációi teszik teljessé."

Nem is tudjátok mióta szemezek ezzel a mesekönyvvel, hiszen annyira csalogató a borítója, ráadásul nálunk épp az életünk része lesz az óvoda, mivel a nagyobbik gyerkőc idén ősszel fogja kezdeni. Csak reménykedhettem benne, hogy nem csak az én, de a Nagy tetszését is elnyeri majd Sün Peti és barátai. 

A történet ott kezdődik, amikor Sün Peti először óvodába megy és megismerkedik a többiekkel. A könyvben összesen kilenc történet kapott helyet, melyek mind-mind életszerűen varázsolják elénk az óvódásokkal megtörténő izgalmas eseményeket. A mesékhez hangulatokban abszolút passzoló, gyönyörű illusztrációk tartoznak, ami segít a gyerekeknek a történet könnyebb elképzelésében. A mesék leginkább a négy-hatéves korosztálynak szólnak, de szerintem azoknak a gyerekeknek is kedves lehet, akik még csak most készülnek az óvodai életre, legalábbis a Nagynak most ez a kedvenc könyve.

Amikor először kézhez kaptam teljesen megdöbbentem azon, hogy mennyire gyönyörű mind a belseje, mind a külseje. Lélegzetelállítóan mesés a külcsín, kellemes forgatni és különösen tetszett, hogy belül még egy térkép is helyet kapott, amit a Nagy előszeretettel nézeget. Minden egyes alkalommal, amikor kézhez vesszük meg kell nézni hol van az óvoda, illetve az óvó néni - merthogy mindig ők az elsők - és csak utána nézzük meg a többi szereplő lakhelyét. Legelső nap úgy terveztem, hogy minden napra egy mesét olvasok, de természetesen ezt a Nagy megvétózta, mivel az első fejezet után olyannyira belelendült Sün Peti kalandjaiba, hogy a következő fejezetet is el kellett olvasnom. Aztán itt meg is torpantunk egy darabig, egyszerűen nem sikerült túljutni az első két fejezeten - amelyben Sün Peti óvodába megy - erről kellett állandóan mesélnem- de végül én győzedelmeskedtem. Mindemellett nem csak az olvasás nyújtott élvezetet, hanem a benne szereplő képek is, amiket minden egyes alkalommal átbeszéltünk és kielemeztünk. :) Egyszóval ez igazán remekre sikeredett mesekönyv lett.

Annyira jó volt Sün Peti történetét kézbe venni, olvasgatni belőle és nem csak azért, mert esténként összebújtunk az ágyban a gyerekekkel, hanem azért is mert még engem is sikerült elvarázsolnia arra a pár percre. És most már nem csak Bartos Erika mesekönyveivel utazgathatnunk, hanem Kepes Ágnes könyvével is, ami egyértelműen kedvencünk. Jó szívvel ajánlom minden anyukának, akinek most lép óvodába gyermeke (vagy már éppen odajár), mert minden kaland ami a könyvben van vélhetően nagyon fog tetszeni nekik. Reménykedjünk benne, hogy a szerző további történetekkel lep majd meg bennünket a közeljövőben. 

Értékelés: 5/5***

Mások is olvasták:

0 megjegyzés: