2014. augusztus 5., kedd

A La Mere De Famille - Sablé Breton


Vasárnap vendégek jöttek hozzánk és mivel egy fél bölcsődét megtölthettünk volna a vendégeskedő gyerkőcökkel, ezért úgy döntöttem egyszerűbb lesz valami francia keksszel várom őket valami bonyolultabb sütemény helyett.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kis csimóták jobban szeretik a rágcsálnivalókat, mert sokkal könnyebb vele rohangálni és hamarabb tudják begyűrni a kis szájukba, így egyértelmű volt, hogy a keksz főnyeremény lesz. Nem teketóriáztam sokat, mindjárt a legelsőt kiválasztottam a könyvből, ami nem csak hogy könnyen elkészíthető, de nagyon finom vajas, ráadásul a só és a cukor kiválóan harmonizál egymással.



Hozzávalók (nagyjából 30 darab lesz):

3 tojássárgája
140 g cukor
150 g vaj
200 g finomliszt
15 g sütőpor
4 g só

Lépések:
1. Keverőtálba öntöm a cukrot és a három tojássárgáját, majd addig keverem amíg szép sűrű masszát nem kapok.
2. Hozzáöntöm az olvasztott vajat.
3. Beleszitálom a lisztet, a sütőport és az egészet elkeverem.
4. Összegyúrom az elkészült masszát és egy 5 cm átmérőjű rudat formázok belőle, majd fóliába betekerve egy éjszakára pihentetni teszem a hűtőbe.
5. Másnap előmelegítem a sütőt 170 fokra.
6. A tésztarudat 5 mm vastagságú szeletekre vágom és ráhelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsire majd 15 percig sütöm őket míg szép aranybarnák nem lesznek.

2 megjegyzés:

Tara Nima írta...

a halálom az ilyen recepteknél, hogy a tojásfehérjével nem tudok mit csinálni. kidobni luxus, de akkor meg mi legyen vele?
kellene majd egy olyan poszt is, hogy meddig tárolod, hol, és utána mit csinálsz belőle.

Christina alias Pöfivonat írta...

Nima: tervbe volt véve, hogy két receptet rakok fel, mert a könyvben van egy olyan recept is ahol fehérje kell, de nem volt hozzá kókuszreszelékem. :( De lesz olyan amikor fehérje kell hozzá. :)