2008. szeptember 3., szerda

Daniel Keyes: Az ötödik Sally

Hogy ne csak a szigetről legyen szó, ezért kaptok egy újabb könyvismertetőt, :D mégpedig Daniel Keyes Az ötödik Sally című könyvét. Erre a műre picit többet szánnék, mert nemcsak hogy lebilincselő volt maga a történet, hanem olyan pszichológia esetet tárt fel az író, ami nem biztos, hogy a mai világban annyira hétköznapi lenne.

Először néhány szó a mű szerzőjéről:

Daniel Keyes író és pszichológiai professzor, aki Brooklynban végezte a tanulmányait.
Sokáig szerkesztője volt a "Marvel Science Fiction" magazinnak, sőt néhány képregény szinopszisának kidolgozásában is segédkezett. Keyes leghíresebb könyve a Virágot Algernonnak, amely 1960-as években jelent meg a könyv piacon és a későbbiekben Jeff Bleckner rendező híres filmet is készített belőle.

De a mai napon egy másik híres művéről írnék, mégpedig Az ötödik Sallyről. Ez a mű egyszerűen lebilincselő, a maga műfajában egyedi. Rettenetesen tetszett, hiszen nem volt olyan oldal, amit ne izgultam volna végig. Na de most, hogy ne csak a dicséretről legyen szó, olvassátok hát a mű a tartalmát.

Az író a mű tartalmát egy pszichiátriai betegség köré építette fel, - a "többszörösen hasadt személyiség" -, amelyet a szerző mindvégig egy izgalmas krimiszerű cselekményben fejti ki, egészen a megnyugtató befejezésig. A regény egy válsághelyzettel kezdődik: Sally egyik énje, Nola az intellektuális-hippi festő, immár sokadszor, öngyilkosságot akar elkövetni. Ezúttal a tengerbe próbálja megöngyilkolni magát, de amikor a parton lézengő pasasok megakarják erőszakolni, előbújik belőle Jinx, a vad, deviáns lány, aki pillanatok alatt szétveri őket. Később Sally a pszichiátriai osztályon ébred fel (egyébként az eseményeket végig Derry meséli el ). Csak ekkor világosodik meg majd számunkra, hogy ki a mű főszereplője: Sally Porter 29 éves, elvált, de a házasságából született 2 gyermeke, akiket apjuknak ítélt a bíróság. Sally, aki eddig megpróbálta eltitkolni saját maga előtt is súlyos problémáját, ezen események után végre pszichiáterhez (Dr. Ash) fordul. A továbbiakban párhuzamosan folyik a kezelés, melynek során majdnem mindent megtudunk a főszereplő előző életéről, betegségének kialakulásáról, valamint megismerhetjük Sally mindennapjait, amely teli van zűrös kalandokkal és veszélyekkel a személyiségváltozásai miatt. Se szeri, se száma a kalandoknak ebben az ötösfogatban, mechanizmusok azonban mindig azonos: válsághelyzetben az éppen felszínen lévő személyiség hirtelen átadja helyét valamelyik másiknak.

A könyvet ajánlom mindenkinek, mert tényleg ott van, nagyon is. Izgalmas, fordulatos és cselekmény dús. Unatkozni nem fogtok felette, ha egyszer a kezetekbe veszitek. Megkockáztatnom azt a gondolatot, hogy akár kötelező olvasmány is lehetne a középiskolákban, mert érdemes lenne a diákoknak elolvasni.

U.I.: Akinek esetleg a polcán feküdne a Virágot Algernonnak című mű és most jelenleg nem tart rá igényt az kérném, hogy legalább egy pár napra adja kölcsön. :) Igérem jó kislány leszek. :)

Értékelés: 10/10

1 megjegyzés:

Amadea írta...

Imádtam, nagyon izgalmas volt.:) Én kölcsönadnám az Algernont, de nekm sincs meg. *hüpp*