2008. szeptember 16., kedd

Marjane Satrapi: Persepolis

Ma egy különös képregény leírását kapjátok, ami tegnap került kezembe a párom jóvoltából.

A könyv tartalma önéletrajz ihletésű, hiszen az írónő életét élhetjük végig gyerekkorától egészen a felnőtté válásig. A főszerepelő Marjane, aki családjával végig éli a fundamentalista forradalmat, majd az azt követő véres megtorlásokat. A történet onnantól kezdődik, amikor Marjane még csak 10 éves, és a saját szavaival az akkori érzéseivel ábrázolja nekünk a jelenlegi helyzetet. Innentől folyamatosan olvashatjuk, milyen gyorsan változik a politika, amely hatással van az összes iráni család életére. Hogyan éli át a nép ezeket a változásokat, a forradalmat és a különös helyzeteket.

A sötét történelmi háttér ellenére könnyed és vidám történet, mellyel betekintést nyerhetünk Marjane gyermekkorába (pl.: a játszótéri csipkelődések, vagy hogyan értelmezik félre a felnőttektől kihallgatott beszélgetéseket, illetve milyen csínytevéseket hajtanak végre a felnőttek cselekedeteinek mintájára).
Mindezek ellenére az ember megrendítve olvassa, hiszen ennek az irodalmi alkotásnak a segítségével az ország életéből kapunk egy kis szeletet.

A mű elolvasása után úgy gondoltam, hogy hálás lehetek azért, mert egyenlőre még nyugodt körülmények között élhetek. Hálás lehetek, mert nem kell szembesülnöm azokkal az elvárásokkal, amit az iráni nőktől és férfiaktól elvárnak. Hálás lehetek, mert nő vagyok és ezt büszkén felvállalhatom. Hálás lehetek azért, mert itthon SZABAD vagyok.

Olvassatok és gondolkodjatok. :)

Értékelés: 10/10

0 megjegyzés: