2009. július 26., vasárnap

Salman Rushdie: Hárún és a mesék tengere

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer Alifbá országában egy szomorú város, ahol Rasid mesemondó élt a családjával. Rasid járta-kelte az országot és minden kisvárosban megállt, hogy elmesélhesse történeteit. Sokáig boldogságban élt Szorajával a feleségével és Hárúnnal a kisfiával addig a pillanatig míg felesége egyszer csak le nem lépett egy másik férfival (Hogy ott egye meg a macska ezt a hűtlen ásszonyt!). És innentől kezdve a mesemondónak nem csak a boldogsága lett oda, hanem sajnálatos módon még a mesemondása képessége is. Hárún nem bírta tovább nézni, ahogy városról városra járva az apja egy szót sem tudott elmesélni ezért úgy döntött, hogy segít visszaszerezni mesemondását, amivel elkezdődik egy kalandos utazás a mesék tengerében.

Most először olvastam Salman Rushdietól könyvet, de azt hiszem jó kötettel kezdtem. Habár nem hiszem, hogy valaha is újra kezembe fogom venni ezt a művet, de ettől függetlenül üdén hatott rám a természet lágy ölében. :) Úgy érzem rám is ragadt Rushdie szójátékából egy kevéske - mert most már én is így írok :) - ugyanis rengeteg ilyen mondattal találkozhatunk a szövegben, amitől ez az egész sokkal dallamosabb.

Az író ezzel az elbeszéléssel akarja felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre, melyre többször is utal a műben. Hát lássunk példának egyet (Spoiler): "
- Környezetszennyezés - mondta vészjóslóan a Vízidzsinn. - Nem érted? Valaki vagy valami szennyet zúdít a Meseóceánba. És a szenny persze beszivárog a mesékbe, és tönkreteszi őket. (...) Ha itt a Távolészakon is kimutatható a szennyeződés, mi lehet Gapvárosban? " A másik üzenet: hogy igenis van jelentősége a mesemondásnak, attól függetlenül hogy sok rajzfilmet vetítenek a tévében, ami miatt már elmaradnak azt esti felolvasások. Úgyhogy kérem szépen leendő és már meglévő szülők, tessék olvasni a gyerkőcöknek. :)

Olvastam valahol, hogy ez egy felnőtt mese. Én azért szeretnék ezzel egy kicsit vitatkozni: úgy gondolom, hogy ez a könyv, pont az üzenetek fontossága miatt, nyugodtan kezébe veheti bárki korhatár nélkül. :) Nem kell megijedni, a kalandos utazás végén ahogyan egy mesében már csak lenni szokott, mindenki boldogan él amíg meg nem hal. Na meg persze a jók és a rosszak is elnyerik jutalmukat, amitől igazán kerek lesz ez a történet. :)

Itt a vége fuss el véle! Csak a pontosság kedvéért. :)

Értékelés: 10/8

Mások is olvasták:
Birodalom: ITT
Substance9: ITT
Könyvesblog: ITT



1 megjegyzés:

Amadea írta...

OFF:

http://href.hu/x/9ocm

Van itt neked valami:)