2010. február 17., szerda

Bródy Sándor: Két feleség

Két feleség
Ebben a novellában Mari életébe kapunk betekintést, aki a nővére halála után kénytelen elhagyni kedvesét, hogy férjhez mehessen az árván maradt gyerekei édesapjához. Viszont a férfi titkos múltja és a nő viszonzatlan szerelme, árnyként vetül erre a házasságra.

Hófehérke

Balassa Imre útra kel, hogy megkeresse az ő Hófehérkéjét, aki nem más, mint a férfi női ideállja. Meg is találja hamar szerelmét és gyorsan el is jegyzi, de miközben készülődnek az esküvőre Imre találkozik egy másik lánnyal is, aki szintén mély nyomot hagy benne.

Az író 1863 júliusában született Egerben és 1924 augusztusában halt meg Budapesten. Néptanítónak készült, de tanulmányait sosem fejezte be. Műveltsége hiányosságait rendkívüli tehetségével sikerült pótolnia. 1884-as Pestre költözése után sikerült megjelentetnie a Nyomor című novelláskötetét és Faust orvos című regényét melyek nagy feltűnést keltettek. Sokan a magyar Zolát látták benne. Főbb művei: Hófehérke, Ezüst kecske, Nap lovagja, Dada, A tanítónő és A medikus.

Bródy Sándor mindkét regényében megjelenik a soha el nem múló szerelem, az önfeláldozás, a szenvedély és a halál. Az életrajzában olvastam, hogy szinte minden regényében ezek a főbb motívumok bontakoznak ki és ezért felmerült bennem a kérdés: vajon a történetek nem önéletrajzi ihletésűek? De sajnos erre nem találtam sehol sem utalást.

Egyik történetében sem törekszik arra hogy bemutassa nekünk a szereplőket vagy a környezetüket, mert inkább a szereplők érzelmeire fókuszál. Minden sorából, betűjéből tükröződik, hogy mennyire ismeri a nők érzelmeit, szeszélyeit és azt is hogy ezek az asszonyok/lányok mi mindenre képesek a szerelmükért vagy éppen a szeretteikért.
A két történetet én ugyan felcseréltem volna, a kötetben, mert a Hófehérke sokkal mélyebb benyomást keltett bennem, mint a Két feleség, ráadásul időrendben is így lett volna helyes, de azért ez így is nagyon jó volt.

A Hófehérke című novellát összetettebbnek, megfontoltabbnak és érdekesebbnek találtam. A történet első pár oldalán joggal gondolhatja az olvasó, hogy valami mesébe csöppent bele, de ez az illúzió csak egy röpke ideig áll fent, míg egy tragikus esemény mindent meg nem változtat. Itt elsősorban az író, a férfi és a nő iránti szerelmét ábrázolja, annak erősségeivel és gyengeségeivel együtt.

A Két feleség című novellában egy viszonzatlan szerelmet ismerhetünk meg, ahol a férj és a feleség ellentétes érzelmei állnak egymással szemben. Miközben szépen lassan haladunk a drámai befejezéshez, találkozhatunk a szerelem különböző formáival is.

Összességében elmondhatom, hogy két igazán remek művet olvashattam Bródy Sándor tollából, amelyek magukkal ragadnak ugyanakkor el is gondolkodtatnak.

U.I.: Te vajon képes lennél ölni a szerelemért?

A könyvet kiadja a Lazi kiadó!

Értékelés: 10/10***
Mások is olvasták:

0 megjegyzés: