2012. május 7., hétfő

Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A hétfő szombaton kezdődik

"A varázslók és boszorkányok a régi időkben jobban jártak, ha nem verték nagydobra, milyen mesterséget gyakorolnak, amennyiben nem akarták egy füstölgő máglya hegyiben találni magukat. Ma már természetesen felvilágosultabb korban élünk, senkit nem égetnek meg többé - ezt a feladatot mindenki saját maga végzi el a vállalkozások és adók világában. Sőt a mágia akadémikus kereteket kapott, megalakult a BOVATKI: a Boszorkányság és Varázslat Tudományos Kutatóintézete. Itt konferenciákat tartanak, disszertációkat és jelentéseket írnak, az intézmény folyosóin az ember ősi istenekbe botolhat, a munkavédelmi oktatás részét képezik a babonaságok, és nehezebb napokon még a pokol kapuja is megnyílhat." 

Ezidáig nem igazán barátkoztam össze az orosz irodalommal, most sem igazán értem, hogy vettem a bátorságot - biztos valami zavar képződött az agyamban -, de valahogy a kezembe akadt A hétfő szombaton kezdődik című könyv. A borító, a fülszöveg mind azt sugallta, hogy ez nekem biztosan tetszeni fog, így megvettem. És hogy csalódtam-e? Nem, dehogy! Inkább meglepődtem.

Az első oldalakon azt gondoltam, hogy ez a regény is szorosan összefügg az orosz népmesékkel, mint ahogy az előző olvasmányomnál is történt, de végül kiderült, hogy tévedtem. A történet három fő fejezetre oszlik, amelyekben mindenféle furcsa dolgok történnek, de mégis valahogy úgy alakulnak a dolgok, hogy minden mindennel összefüggjön. Ami meglepő, hogy fogalma sincs az olvasónak, hogy mi fog történni, mi fogja várni a következő oldalon. Egyszerűen képtelenség rájönni, mert tele van csupa csavarral, bizarr eseményekkel, amivel odaszegezi az olvasót. A hangulata feldobja az embert, mert nem csak hogy szórakoztat, de még meg is nevetett. Nem találkoztam még olyan regénnyel, ahol így össze lett volna montírozva a fantasy a sci-fi műfajjal, de a szerzőpáros kiválóan összehangolta a kettőt.

Rengeteg fura szerzet jelenik meg ebben a nem hétköznapi történetben, ezért érdemes volt rendesen odafigyelnem. Az orosz neveket, sajnos nem sikerült megszoknom és bevallom töredelmesen, hogy nekem mindegyik olyan egyformának tűnik, ezért előfordult, hogy összekevertem őket. Már csak emiatt is nagyon oda kellett figyelnem arra, hogy mit olvasok.

"Vagy mondjuk itt van Raphael, a majom. Magam is láttam. Beszélni ugyan nem tud, viszont a következő reflexet alakították ki benne: a zöld fény – banán, a piros fény – elektrosokk. S minden rendben ment egészen addig, amíg egyszerre be nem kapcsolták a piros és a zöld fényt. Akkor Raphael úgy viselkedett, mint például Zsenyka. Szörnyen megsértődött. A kisablakhoz rohant, amely mögött a kísérlet vezetője ült, és sivítozva, ordítva köpdöste az ablakot. Van egy ilyen természetű vicc is. Az egyik majom azt kérdi a másiktól: „Tudod, mi az a feltételes reflex? Amikor megszólal a csengő, és ezek a fehér köpenyes álmajmok banánnal meg cukorkával szaladnak ide hozzánk.”"

A hétfő szombaton kezdődik egyszerűen zseniális, mindemellett ötletes és különleges. Mindenképpen ajánlom a műfaj kedvelőinek, lehetetlenség csalódni benne.

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:

4 megjegyzés:

Anaria Matthews írta...

Olyan szép a borítója :) Nekem amúgy mindig az jut eszembe a címről, hogy a péntek az meg már csütörtökön elkezdődik :D

Heloise írta...

Váá, ez a könyv nekem is kell (most már végleg eldöntetett) :-))

Christina alias Pöfivonat írta...

Anaria: :D igen és élőben még szebb. :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Heloise: hihi, ennek örülök. :D