2009. október 10., szombat

Lawrence Kushner: Kabbala - Szerelmi történet

A regény Kalman Stern rabbiról és az ő Zohárjáról szól. A Zohár nem más mint egy XIII. században íródott könyv és a Tóra egyfajta magyarázatát adja meg. Kalman miközben szeretne többet és többet megtudni az Ő könyvéről szerelembe esik Isabel Benveniste csillagásszal, aki úgy érinti meg a lelkét mint ahogy még nő soha. Mindeközben az időben ide-oda ugrálunk a jelenben és a múltban, hogy a könyv múltját is megismerhessük.

Meglepődtem, mert romantikus regényre számítottam, ehelyett kaptam egy könyvet ami vallási témákat feszeget. De azt hiszem a lehető legjobbkor találtunk egymásra. :) A történethez hozzátartozik, hogy jelenleg felnőtt hittan oktatásra járok, mert meg kell keresztelkedem ahhoz ,hogy férjhez mehessek. Így minden szerdán este a Szentírást értelmezem még néhány társammal egyetemben. Irigykedtek mi? :D Szóval ez az egész egy romantikus regénynek álcázott teológiai alkotás.

Nem igazán rajongok az ehhez hasonló témájú könyvekért, de mégsem esett nehezemre hogy elolvassam. Érthető és világos, így nem éreztem úgy hogy túlságosan bele akarna menni ebbe az író, inkább hagyta hogy úgy maradjon meg ez az egész mintha csak a szereplők beszélgettek volna róla. De azt hiszem, azért nem fogok az első adandó alkalommal berohanni a könyvesboltba hogy magamhoz ragadjak egy példányt belőle, de tanulságnak azért jó volt.

A könyv mottója:

"A kabbalisták minden körülmények között hangsúlyozták valamennyi világ és a létezés valamennyi szintjének kapcsolódásait. Minden mindennel összefügg, és a dolgok eme értelmezését pontos, ám kifürkészhetetlen törvények irányítják."
Gershom Gerhard Scholem

"Az idővel Isten biztosítja, hogy ne minden egyszerre történjen."
George Carlin


És végül, de nem utolsó sorban köszönet érte Joeymano-nak! :)

Értékelés: 10/8


Mások is olvasták:
Joeymano: ITT



2 megjegyzés:

Joeymano írta...

Nagyon szívesen! Örülök, h nem okozott csalódást a nagy kezdeti fellángolás után. :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Hát azért nem ugrott a toplista élére, de elfelejteni nem fogom az biztos. :)