2009. október 28., szerda

Zilahy Lajos: Halálos tavasz

Egy öngyilkosságra készülő fiatalember utolsó levele egy rég elfeledett barátnak, aki épp mellette szállt meg a hotelban. A fiatalembertől megtudjuk mi késztette arra, hogy megírja EZT a búcsúlevelet és miért akart végezni az életével. A történet a gyermekkorától indul, majd szép lassan eljutunk ahhoz a pillanathoz, amikor először látja meg Editet azon a lépcsőfordulón...

Napokig nem volt ihletem, pedig minden egyes könyv elolvasása után lett volna mondanivalóm és mégsem ment, egészen máig. Reggel mikor végére jutottam a Halálos tavasz című regénynek, mintha átszakadt volna egy gát és csak úgy ömlöttek belőlem a szavak, amiket azonnal papírra kellett vetnem. A regénynek sokat köszönhetek hiszen visszahozta azt, ami eddig hiányzott ahhoz, hogy újra lelkesen vessem bele magam az írásba.

A molyon olvastam egy nagyon egyszerű jellemzést, ami két rövid szóból állt: fájdalmasan szép. Teljes mértékben igaza volt az illetőnek, pedig ez csak két szó, se több se kevesebb és mégis benne van minden. Zilahy fantasztikus író volt a maga műfajában, és azt hiszem itt és most kijelenthetem, hogy szerelmes lettem az írásába. :) Miközben olvastam a művét, olyan érzésem volt mintha minden egyes szó muzsikálna, mintha csak nekem zenélnének. Mindezt az érzést fokozta a gyönyörű táj- és személyleírásokkal, ami csak fokozta szépségét ennek a műnek.

Összességében: érdekes, ideges gyorsasággal lepergő történet és mégis fantáziadús. Zilahy Lajos tud írni, nagyon jól tud.

Köszönettel tartozom Joeymanonak! Ha ő nem hívja fel a figyelmemet az íróra, akkor talán sose lett volna ekkora élményben részem, mert ÉN biztos hogy elmentem volna mellette.

Értékelés: 10/10***

Mások is olvasták:


12 megjegyzés:

Joeymano írta...

Nagyon szívesen!:) Már kezd kicsit frusztráló lenni nekem, h te már (asszem:)) a 2. általam ajánlott könyvbe/íróba zúgsz bele, én meg még nem is olvastam, amit te ajánlottál. Igyekszem, ígérem! :)
Addig is készülj fel, ha a Két fogoly még jobb lesz.:)

szeee írta...

megyek ma a Líra kiárusításra :P meggyőztél...

Christina alias Pöfivonat írta...

Szeee: örülök neki. :D De aztán nehogy csalódás legyen, mert felelősséget nem vállalok. :D

Joeymano: hát jó lenne ha összeszednék magad, mert ez már nem állapot. :D:D:D

szeee írta...

Christina, annyi volt a csalódás, hogy nem volt ebből a Líra kiárusításon, most jöttem haza :( Úgyhogy akkor benézek a Könyvudvarba ma érte, úgyis megyek arra délután.

Christina alias Pöfivonat írta...

A Konyudvaron biztos, hogy van mert én is ott szereztem be. :) Egyébként azért tudtál valamit vásárolni a Lírában?

szeee írta...

ja, akkor Joey szerezte a Líránál? MInd1. IGen, vettem egy Edith Wharton könyvet, a VIgasságok Házát, + Alcott-tól a Jo fiait és J. Sierrától a Titokzatos vacsorát.

Christina alias Pöfivonat írta...

Vmelyik nap én is voltam, de csak 2 könyvvel lettem gazdagabb. :)

1. Margaret Atwood: Szolgálólány meséje
2. Colette Rossant: Visszatérés Párizsba

Joeymano írta...

szeee: Igen, én vettem a Líránál. De már nem is volt sok belőle. Olyan áron meg aztán pláne elkapkodhatták.
A Titokzatos vacsorát nem mertem megvenni, mert megvettem múltkor otthon A kék dáma titkát, az is vmi hasonló és nagyon sokan szidják. (és ilyenkor nem figyelek oda mások véleményére, ha már egyszer megígértem :D)

szeee írta...

Joey: én sem hallottam jókat Sierráról, de a fülszövege megfogott, meg benne van Leonardo is, meg művészet, meg egyház, meg középkor: annyira rossz csak nem lehet...:) Max. a saját káromon tanulok :P

Christina alias Pöfivonat írta...

Nekem is van egy Sierra könyvem. Egyszer valamikor elkapott a buzgóság jól megvásároltam, de azóta se olvastam. Most, hogy látom a molyon mennyire lehúzták nincs is nagyon kedvem elolvasni. :(

Szeee azért arra kiváncsi vagyok sikerült-e beszerezni a könyvet, a könyvudvarban. :)

annamarie írta...

Most már engem is megmérgeztetek. Én is el akarom olvasni.

Christina alias Pöfivonat írta...

Érdemes, tényleg nagyon jó. :) Én annyira rákaptam Zilahyra, h beszereztem tőle még három könyvet tőle. :D