2010. január 30., szombat

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A történet a Bennet családról szól, vagyis inkább arról az öt lányról akiket ki kell házasítani. Természetesen nem mindegy milyen férfi fogja elvenni ezeket a lányokat, úgyhogy általános az öröm, amikor a szomszédos birtokra költözik egy igen tehetős férfi, név szerint Mr. Bingley. A férfival való találkozás el is éri a kívánt hatást, ugyanis mindjárt szemet vet a legidősebb leányzóra, azaz Janere. No de ettől a pillanattól kezdve minden jól össze is kutyulódik, úgyhogy van min töprengenie a Bennet családnak. :)

Vannak olyan könyvek amiket el akarunk olvasni és vannak olyanok amiket el KELL olvasni. Mióta kiolvastam Jane Austen regényét rájöttem, hogy nem csak a XXI. században íródott könyvek lehetnek jók, hanem igenis vissza lehet nyúlni akár a XIX. századig, ott is találunk remek könyveket.

Eddig az volt rám a jellemző, hogy inkább a szórakoztató irodalmat kerestem (főleg chick-litet) és nem voltam elég bátor hogy akár szélesebb körben is gondolkodjak. Végül nekiálltam a blogírásnak és belekerültem egy olyan körbe, ahol megmutatták nekem, lehet mást is olvasni és legyek bátrabb. Akár mondhatnám azt is, hogy felnyitottátok a szememet, de azt hiszem ez egy picit nyálasan hangzana. :D A lényeg hogy minden megváltozott, de legfőképpen ÉN és pont emiatt került többek között a kezembe Jane Austen regénye is. És hogy mindezt miért is mondtam el? Hogy lássátok mennyit köszönhetek nektek! :)

Jane Austen remek író, engem teljes mértékben lenyűgözött. Nagyszerű a jellemábrázolása, ugyanis pontosan azt éri el hogy akit utálni kell azt utálni is fogunk és akit szeretni kell azt tényleg szeretni is fogjuk. A remekbe szabott történetet feldobja a szellemes párbeszédei és annak ellenére tudjuk hogy mi lesz a vége mégsem bírjuk letenni.

Íme az egyik kedvenc párbeszédem a sok közül:

"
– Hogy lehet ilyen kíméletlen a lányaihoz, Mr Bennet? Örömét leli, ha bosszant engem. Nincs tekintettel a gyönge idegeimre.
– Téved, kedvesem, nagyon is tisztelem az idegeit. Voltaképpen régi barátaim. Idestova húsz éve örökösen rájuk hivatkozik.
"

Imádtam Elizabethet és Mr. Darcyt, azt hiszem a köztük lévő párbeszédek nagyon felüdítettek engem, élvezet volt olvasni őket. Mindemellett muszáj megemlítenem az idegesítő Mrs. Bennetet, akinél szó szerint kinyílt a bicska a zsebemben. Na meg persze ott van Mr. Collins és Lady Catherine, akiket szívem szerint lepuffantottam volna, de hát ugyebár ezt nem lehet.

Na de ez nem is lényeges, inkább beszélgessünk arról mi legyen a következő könyv amit elolvasok tőle? :)

U.I.: Annyira fanatikus lettem, hogy képes voltam rábeszélni a Zuramat, hogy nézze meg velem a sorozatot is. :) Megsúgom azóta ő is függővé vált. :D:D

Értékelés: 10/10*** (kedvenc lett)

Mások is olvasták:
Amadea: ITT
Joeymano: ITT
Lobo: ITT
Nani&Zitus: ITT

6 megjegyzés:

Joeymano írta...

Én mondtam, én mondtam. :P Ó, hát Mr. Collins egy szörnyen kellemetlen ember, nyálas, meg meg... szóval kiráz tőle a hideg.
Sztem ne az Emmával folytasd, az tuti, de pl a Meggyőző érvek, vagy az Értelem és érzelem biztosan jók.

stippistop írta...

örülök, nagyon, hogy tetszett! tényleg jót lehet mulatni a párbeszédeken. :o) és a BBC feldolgozás egyszerűen zseniális!

Christina alias Pöfivonat írta...

Joeymano: Bizti nem az Emmával fogom kezdeni, mert az még sajnos nincs meg. De talán A klastrom titka ideális lesz vagy az Értelem és érzelem. :)

Egyébként pedig Raana Raas könyvét nyüstölőm. :D

Stippistop: Valóban remek sorozat, amit a BBC csinált. Fantasztikus lett. :D

Amadea írta...

Sztem is az Értelem és érzelem legyen a következő, nekem is mindenki azt mondta. A klastrom titka nem jött be.

Csenga írta...

Én ezt olvastam...csak azért nincs bejegyzés róla mert akkor még nem volt blogom..

Christina alias Pöfivonat írta...

Amadea: Mindenképpen azt szeretném következőnek. :) Most elég hosszú a lista amit kötelezően elakarok olvasni, nagyon kíváncsi leszek mi teljesül ebből. :D