2011. november 26., szombat

Carolyn Baugh: Kairói kertváros

"Az amerikai egyetemista lány arab nyelvet tanulni érkezik Kairóba. Azonban a legtöbbet erről a világról azoktól a nőktől tudja meg, akikkel a nyüzsgő Kertváros negyedben ismerkedik össze, és akik őszintén elbeszélgetnek vele egy-egy csésze tea mellett - legalábbis ami az egyiptomi muszlim nő életét illeti. Szeretni és élni, gúzsba kötve a rideg szabályoktól - anyák mesélnek házasságukról, férfiakról, mindarról, amit csak a messziről jött embernek mernek bevallani."

Nehéz olyan regényről írni, mellyel maximálisan meg vagyok elégedve, mert ilyenkor nem könnyű szavakba önteni az érzéseimet és a Kairói kertváros esetében most pont ez történt. Nem csak maga a történet, de rögtön az elején a külcsín is teljesen magával ragadott.

Hat egyiptomi nő életét követhetjük nyomon ebben a néhol megdöbbentő történetben egy Kairóba utazott amerikai nő tolmácsolásán keresztül. A névtelen mesélő segítségével bepillantást nyerhetünk az egyiptomi nők mindennapjaiba és az őket körülölelő kultúrába.
A fejezetekből áradó hangulat változik a történet előrehaladtával, hol elborzadtam, hol nevettem, de egyszer sem tudtam közömbös maradni a szereplők sorsa iránt. Az írónő olvasmányosan, gördülékenyen tárja elénk a legfájdalmasabb témákat is, így talán még az érzékenyebb lelkűek is könnyebben emészthetnek meg bizonyos témákat.
A szerző megidézi nekünk Egyiptom hangulatát, könnyedén oda tudtam képzelni magamat. Összességében elmondhatom, hogy Kairói kertváros egyszerre volt lebilincselő, érdekfeszítő és szórakoztató. Nem volt olyan pillanata, amit ne élveztem volna.

"Az idő, a por és a kipufogógázok ostromát kiállt házakat és zömök villaépületeket elegáns minták díszítik. Garden City utcái elszabadult kígyókként tekergőznek a Nílus mentén futó Kuaszr al-Ajni utca körül. A széles, nehéz levelű fák elterelik a figyelmet a szétszórt szemétről és a töredezett járdákról."

Sok szereplő bukkan fel a regényben de értelemszerűen az előbb említett hat egyiptomi nő kapja a legfőbb szerepet. Mindegyikük belopta magát a szívembe, őszinte vallomásaik érzelmeket csalnak ki belőlünk, hol sírunk, hol nevetünk velük. Engem elborzasztott az, ahogyan a társadalom bánik velük és amit a kultúrájukból fakadóan elvárnak tőlük. Az írónő nem ítélkezik, meghagyja az olvasónak a feladatot, hogy elgondolkodjon ezekről a komoly dolgokról.

Érdemes figyelmet szentelni Carolyn Baugh regényének, mert európai szemmel sok meglepő vagy megdöbbentő dologgal fogunk találkozni. Ha úgy érzed, hogy az életed mélyponton van, akkor nem kell más tenned, mint elolvasni ezt a könyvet és hidd el nekem, hogy másképpen fogsz értékelni nagyon sok dolgot. Ajánlom minden lánynak, nőnek és asszonynak.

Értékelés: 5/5

Mások is olvasták:

0 megjegyzés: