2010. március 29., hétfő

Loranys Creighton: Holdfény a város felett

Minden egy csúfos reggelen kezdődik, amikor Lilian Carro hősnőnket egy vekker próbálja felébreszteni, hasztalanul. Pedig igazán fontos lenne, hogy bemásszon az irodájába, mert egy rendkívüli küldetést kell végrehajtania. Ugyanis rendőr barátnője, Jessica szeretné ha ott lenne egy gyilkosság körüli helyszínelésen, mivel az áldozat furcsa körülmények között vesztette életét. Ám Jessica mellett felbukkan Sachel vámpír nagyúr, aki szintén fontos feladattal bízná meg kedvenc papnőjét, ami nincs ínyére a hősnőnknek. A nyomozások során érdekes kapcsolatokra, különös, évezredekre visszanyúló vámpír bosszúra is fény derül. De vajon ki állhat a gyilkosságok mögött?

Ezt a remekművet egy tizennyolc éves hölgyemény írta, aki Bonyhádon született 1992-ben. Mikor először olvastam az életrajzát azt hittem rosszul látok, így kétszer kellett megnéznem a születési dátumát. :D Szóval a kis hölgynek igazán van tehetsége az íráshoz, gördülékenyen, választékosan és humorosan fogalmazza meg a gondolatait. A humor minden mondatban, minden sorban megjelenik, amitől hangosan felnevettem, néha saját magamat is kínos helyzetbe hozva ezzel (buszon ülve). :)

Ha valaki netán attól félne, hogy egy Stephenie Meyer, Richelle Mead vagy egy Charlaine Harris utánzat lenne a regény, akkor erőteljesen téved. Ugyanis ez a könyv még közelről sem hasonlít, bármely általam említett írónő akármelyik könyvére. Habár itt is vannak vámpírok, különös lények, varázslók és egyéb más személyek, mégis meghagyott mindenkit annak ami, azaz a vérszívók vérszívók, a farkasemberek pedig farkasok. Szerintem értitek mire gondolok. :)

Lilian Carro főhősnő ugyanolyan ember mint bárki más. Vannak gyengéi, vannak hibái amitől nem érezzük különlegesebb embernek magunknál, hiszen ő is képes hibázni és ő is képes örülni az élet apró dolgainak. De ez akár elmondható bármely másik szereplőről is, mivel az írónő nem idealizált, makulátlan karaktereket teremtett. A történet pedig remek lett, hiszen nincs egy nyugodt, csendes pillanat amikor elülne a történet, mindig pörög az esemény, ezzel is fenntartva a figyelmet.

Összességében elmondhatom, hogy egy igazán szórakoztató könyvet olvastam. :)

"Mennyi álom, mennyi vágy ment füstbe, és mennyi valósult meg! Elvégre mindenki álmodik valamiről. Van, aki sikerről, van, aki hatalomról, van, aki szerelemről. Mindannyiunknak van egy vágya a szíve mélyén, melyért bármit megadna. Persze, nem válhat minden valóra. De mégis, minden csalódás, minden szenvedés ellenére egyre csak álmodunk. S mindeközben a holdfény ott ragyog a város felett."


A könyvért köszönet a Novum Pro kiadónak!

Értékelés: 10/10

Mások is olvasták:

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!:)

Laurell K. Hamiltonnak lehet ehhez hasonló könyve, mármint a témája után gondolom, persze ahogy leírtad, ez nem annyira 'kőkemény', mint az amerikai írónő regénysorozata (Laurell Anita Blake-jét az elején nagyon szerettem!!). Mindjárt utána nézek, hogy hány oldalas, stb. talán egyszer megveszem. Egy magyar lány írta, és ilyen jó? Már csak ezért is. És tizenéves? Jesszus:). Mázlista tehetség!:)

Tara Nima írta...

én csak azt nem értem igazából, miért mindenki Hamiltonhoz hasonlítja.

Christina alias Pöfivonat írta...

Nima: ezt én sem értem, mert én például a legelső könyvét olvastam és ég és föld a két írónő- Ráadásul szerintem a Holdfény a város felett szerintem ezerszer jobb. :)

Mariann: igen magyar a csaj és tényleg nagyon jól ír. Egyébként én nem hasonlítanom össze a két írónőt, semmi közük egymáshoz. :)

Unknown írta...

Szép Ünnepet!:)

BloodyBory írta...

Én is olvastam a könyvet, és nagyon tetszett.
Ezen kívül még az Anita Blake-sorozatot olvastam( kb a 10. kötetéig, ott ráuntam), egész kicsit hasonlítanak egymásra, de a Holdfény a város felett szerintem is jobb. A kommentár teljesen kifejezi az én véleményemet is a könyvről.
BloodyBory

Névtelen írta...

Én személyesen ismerem az írónőt, egy iskolába járunk ugyanis, és énkészítetztem vele interjút, miután megjelent a könyve. :) Erősen gondolkodom az olvasáson, de egyelőre még nem szántam rá magam, mert nem igazán vagyok oda a vámpíros sztorikért. Mindenesetre ez az ajánló kicsit megnyugtatott, hogy érdemes lesz megvenni.

Christina alias Pöfivonat írta...

Szerintem érdemes elolvasni, mert tényleg szórakoztató. Az elején kicsit féltem is, de most már tudom h felesleges. :D Ha már ilyen bennfentes vagy, akkor esetleg tudod-e hogy lesz-e még könyve az írónőnek?

cshenszaja írta...

Sziasztok!! most olvastam ki es sajnos egy ket szurke folttal maradtam.. netalan valaki segitene??
Miert is tortentek vegul a gyilkossagok? Mi ertelme volt megolni a vegzosoket? amugy elkepesztoen jo konyv volt, gratulalok!

Unknown írta...

Azért hasonlítja mindenki Hamilton könyveihez, mert Hamilton könyveire hasonlít. Nekem kissé erőltettnek tűnik a stílus és a humor (pl. sorokon át ragozza, miért nem lenne jó egy szál alsóneműben dolgozni menni... mit kell ezen magyarázni?).
Viszont, ha az író tényleg ilyen fiatal, akkor szívből gratulálok, hajrá, írj, minél többet, mert van tehetséged hozzá és utóbb kiforr a saját, könnyed stílusod!