2013. január 31., csütörtök

Marissa Meyer: Cinder

"126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet."

Friss, ropogós megjelenés, hiszen valamikor decemberben került a könyvesboltok polcaira. Ám amióta megláttam az előrendelések között, azóta fentem rá a fogam, annak ellenére, hogy ez egy ifjúsági regény. Az már csak hab volt a tortán, hogy mindenki ódákat zengett róla, ezért tudtam, hogy nekem is el kell majd olvasnom. És most meg is tettem.

"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt.- Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra."

Az első oldalakon mindjárt belecsöppenünk egy különleges világba, ahol végtagokat szerelnek fel és le. Igen, ez egy kicsit talán bizarrul hangzik első hallásra, de ha az ember kiborg akkor már annyira nem is tűnik annak, és mivel a főhősnőnk félig robot - félig ember, ezért jobb ha mindjárt hozzá is szokunk a fel- és lecsatolható testrészek gondolatához. A könyv világa  színes és különleges, de nem lennék meglepve ha hamarosan mi is egy hasonló világban élnénk le hátralevő éveinket. 

Könnyen bele lehet rázódni a történetbe annak ellenére, hogy az eleje nem bővelkedik eseményekben. Ha viszont egyszer elkezded, akkor onnantól fogva már letenni sem tudod. Képes olyan hamar beszippantani ez a világ, hogy sikerül kizárnod a külvilágot magad körül és annyira belemélyedsz, hogy az apró hibák felett is képes vagy szemet hunyni. Higgyétek el velem ez történt. Az elején mindig olyan nehezen szántam rá magam, olyan nehezen akaródzott a kezembe venni, mert tudtam ha egyszer belekezdek akkor végem van, addig nem teszem le míg a szemem bírja. Tele van apró kis hibákkal, könnyen megfejthető csavarokkal, de még ez sem szegte kedvemet. Na jó, egy kicsivel több titokzatosságot még simán elviselt volna, hogy ne legyen minden annyira egyértelmű, de a lényeg, hogy gördülékeny, olvasmányos és magával ragadó a történet.

A szereplők éltek, mindegyikük színes és különleges. A párbeszédek fenomenálisak voltak benne, főleg Cinder és a herceg között. A legnagyobb erőssége a könyvnek, hogy a karakterek érzelmeit képes közel hozni hozzánk, legyen szó szomorúságról, boldogságról vagy akár haragról, az olvasó akkor is át fogja érezni és képes lesz velük együtt érezni. A szerelmi szál szerencsére nem kerül túlságosan előtérbe, pont annyit csöpögtetett belőle az írónő, amit még a történet könnyen elvisel. Sőt, igazság szerint még a végén izgulhatunk is, hogy beteljesül-e majd, ami eddig nem történt meg.

"Ott.
Az a pillanat. Az a mosoly.
Újra és újra. És újra."

Összességében a Cinder igazán erős kezdése egy négy kötetes sorozatnak, aminek az alapja teljesen valóságos és elképzelhető, a történet viszont szórakoztat és olvasmányos, a karakterek szerethetőek és szerintem ennél már nem is kellhet több. Most már csak egy kérdésem maradt: mikor jön a folytatás? 

U.I.: A könyv folytatásainak a Piroska és a farkas (Scarlet), Rapunzel (Cress), az utolsónak pedig a Hófehérke és hét törpe (Winter) meséje szolgál majd alapul.

Értékelés: 5/4,5

Mások is olvasták:
Nima: ITT
Szilvamag: ITT
Roni: ITT
Amadea: ITT

3 megjegyzés:

Gretty írta...

Vártam már tőled ezt a bejegyzést, de most főhet is a fejem, mert már tényleg semmi nem ment meg attól, hogy beszerezzem. :)

Lobo írta...

Amadea is olvasta, ő pont ellenkező véleménnyel volt:)

Christina alias Pöfivonat írta...

@Gretty: jajj nekem, szegény fejem mi lesz így velem. Újabb ok, amiért engem okolhatsz. :D

@Lobo: nem láttam Amadea bejegyzését és nem is rémlett, hogy olvasta, de most megnézem. :) Köszi!